Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
BeritaTrivia

7 Fakta Tentang Mickey Mouse & Minnie Mouse Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Sudah tiba masanya untuk meraikan hari lahir Mickey dan Minnie! Dicipta pada tahun 1928, Mickey dan Minnie telah menjadi sebahagian daripada kebanyakan zaman kanak-kanak kita dan terus menjadi salah satu watak kartun yang paling ikonik sehingga hari ini.

Sempena hari lahir mereka pada 18 November yang lalu, mari kita lihat 7 fakta yang kurang diketahui tentang nama keluarga ini yang mungkin anda tidak tahu!


1. Mickey hampir mempunyai nama yang berbeza

Apabila Walt Disney mula-mula mencipta Mickey Mouse pada tahun 1928, Mickey pada asalnya akan dinamakan sebagai Mortimer. Namun, nama tersebut ditukar, terima kasih kepada Lillian, isteri kepada Walt Disney. Lillian merasakan bahawa nama itu terlalu sombong. “Mortimer Mouse dan Minnie Mouse”, pasti kurang enak untuk didengari.

2. Mickey dan Minnie tidak pernah berkahwin

 

Bertentangan dengan kepercayaan popular, Mickey dan Minnie tidak berkahwin, mahupun adik beradik (walaupun berkongsi hari lahir yang sama). Walaupun tidak menjadi pasangan suami isteri, Mickey pasti menetapkan tahap yang tinggi untuk cinta, kerana dia selamanya menyantuni Minnie sebagai satu-satunya teman.

3. Lebih daripada watak kartun biasa

 

Mickey dan Minnie dicipta untuk memecahkan watak kartun stereotaip – di mana mereka berdua merupakan salah satu watak kartun pertama yang dicipta dengan mengambil kira personaliti. Mickey, yang terkenal dengan keyakinan abadinya, dan Minnie, yang terkenal dengan sifat kewanitaannya yang optimis dan feminin, merupakan faktor besar mengapa kedua-dua bintang ini kekal begitu relevan sehingga hari ini.

4. Minnie jarang mengenakan busur merah ikoniknya

Minnie pada asalnya direka dalam bentuk fesyen flapper. Fesyen pertama dan utamanya ialah memakai topi bowler versi wanita dengan tumbuhan daisy diatasnya.

5. Perkataan pertama Mickey adalah… Hot Dogs!

Mickey membuat debut filem dalam Steamboat Willie pada 18 November 1928. Bagaimanapun, Mickey hanya menuturkan perkataan pertamanya pada tahun berikutnya dalam Karnival Kid – dengan perkataan pertamanya ialah “Hot dogs!”. 

6. Minnie adalah kawan yang kita semua perlukan

Walaupun rakan seumur hidup Minnie tidak lain tidak bukan adalah Daisy, yang sering dia hubungi apabila dia memerlukan orang kepercayaan, dia juga seorang kawan baik yang bersimpati dengan kesusahan orang lain! Minnie terkenal kerana sentiasa berada disisi rakan-rakannya, memberi sokongan apabila mereka memerlukannya, seperti membantu Clarabelle Cow keluar daripada situasi yang sukar dan Mickey dengan menjaga anjingnya, Pluto.

7. ‘Merchandise’ pertama Mickey Mouse adalah tablet menulis

‘Merchandise’ berlesen pertama Mickey Mouse adalah table menulis. Semuanya bermula apabila seorang lelaki menawarkan Walt Disney AS$300 untuk menggunakan kartun Mickey pada tablet pensil kanak-kanak, di mana Walt bersetuju kerana dia memerlukan wang itu.

Raikan hari lahir mereka yang ke-93 dengan menonton semula beberapa kandungan Mickey dan Minnie kegemaran anda di Disney+ Hotstar di sini.

Rakyat Malaysia boleh strim rancangan dan filem kegemaran anda sekarang dengan melanggan perkhidmatan Disney+ Hotstar secara terus di DisneyPlusHotstar.my atau melalui aplikasi Disney+ Hotstar pada peranti Android dan iOS, dengan harga RM54.90 selama tiga bulan*.

Akses Disney+ Hotstar di Astro pada tawaran yang luar biasa. Pelanggan Astro Movies Pack (CH411 – CH416) mesti mengaktifkan melalui  astro.com.my/Disney untuk segera memulakan penstriman Disney+ Hotstar.

Related posts

Temuera Morrison Teruja Dapat Muncul Dalam Siri “Obi-Wan Kenobi”

Kakimuvee

Muat Naik Klip “Mat Kilau” Di TikTok, Syamsul Yusof Beri Amaran – Padam Atau Dikenakan Tindakan Saman

Kakimuvee

Disney Sahkan Kedudukan “Doctor Strange 2” Dalam ‘Timeline MCU’

Kakimuvee

Steve Carell Kembali Ke “The Office” Sebagai Gru Dalam Promo Terbaru “Minions: The Rise of Gru”

Kakimuvee

Membahayakan Kanak-Kanak Antara Tuduhan Terbaru Yang Dilemparkan Terhadap Ezra Miller

Kakimuvee

#RompakDaebak: Anda Telah Direkrut Untuk Rompakan Wang di Kawasan Ekonomi Bersama di KL

Kakimuvee

Leave a Comment