Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Slot Tempatan Trivia

5 Animasi Tempatan Untuk Memberi Hiburan Kepada Kanak-Kanak Pada Hari Malaysia Ini

Dunia animasi Malaysia mempunyai sejarah selama lebih dari 70 tahun dengan filem pertama adalah Hikayat Sang Kancil yang dilancarkan pada tahun 1983. Industri animasi tempatan telah membuat kemajuan luar biasa sejak dengan francais pemenang anugerah antarabangsa seperti Upin & Ipin dan Bola Kampung yang telah ditonton di lebih daripada 16 buah negara termasuk Indonesia, Thailand, Vietnam, dan Turki.

Filem superhero kegemaran peminat, BoBoiBoy: The Movie, juga memecahkan rekod pada hari pertama pelancarannya, dengan meraih lebih dari RM500,000 dan mendapat tempat dalam Malaysian Book of Records. Sekuelnya, BoBoiBoy Movie 2, berjaya mengalahkan filem pertama, dengan memperoleh RM29.6 juta dalam merebut tempat di ranking box office.

Animasi Malaysia memiliki peluang cerah untuk terus mengembangkan pengaruhnya, dan ia secara tidak langsung akan memberikan kepada kanak-kanak di seluruh dunia, lebih banyak watak untuk dicintai. Berikut adalah 5 animasi tempatan yang boleh menghiburkan kanak-kanak di Hari Malaysia ini:

1. BoBoiBoy

Superhero kegemaran kanak-kanak Malaysia dan program kedua yang paling banyak ditonton di rantau ini selepas Phineas & Ferb, Boboiboy berpusat di sekitar seorang budak lelaki berusia 11 tahun bernama BoBoiBoy yang mempunyai kuasa besar berasaskan elemen. Menggunakan kekuatan kilat, angin, bumi, api, air, daun, dan cahaya, BoBoiBoy dan rakan-rakannya bertempur dengan makhluk asing Adu Du yang misinya adalah mencuri biji kakao dari Bumi.

Tidak seperti banyak siri animasi lain, BoBoiBoy menunjukkan watak-watak utama yang semakin tua, bermula dari anak kecil pada Musim 1, ke sekolah rendah dan seterusnya pada musim-musim berikutnya.

Fakta Menarik: Penjahat intergalaksi BoBoiBoy, Adu Du, pada mulanya ditulis untuk mengingini kopi Bumi tetapi kemudian diubah menjadi koko kerana lebih sesuai untuk kanak-kanak.

2. BoBoiBoy Galaxy

Saga BoBoiBoy diteruskan dengan BoBoiBoy Galaxy di mana superhero kini mesti menguasai semua kekuatan peringkat pertamanya sebelum dia dapat membuka kunci yang berikutnya. Dalam siri ini, BoBoiBoy dan rakan-rakannya mengembara ke angkasa dengan bantuan pertubuhan intergalaksi T.A.P.O.P.S, menggunakan kemampuan unik mereka untuk melawan Power Spheras jahat yang mengancam galaksi.

Fakta Menarik: Suara asal Bahasa Malaysia, disuarakan oleh Nur Fathiah Diaz, yang juga merupakan suara asli untuk Upin & Ipin.

3. Ejen Ali The Movie

Siri pemenang anugerah Ejen Ali ditetapkan di kota futuristik Cyberraya, mengikuti kisah ejen perisik remaja, Ejen Ali, ketika dia mengungkap teknologi misteri yang mengancam bandar itu. Sebagai MATA, agensi khasnya, meningkatkan alat untuk semua ejen, mereka mula mempersoalkan kesetiaan Ali. Animasi ini telah dipilih untuk mewakili Malaysia pada Pertandingan Filem Animasi Feature Festival Fantaspoa 2021 di Brazil.

Fakta Menarik: Ejen Ali adalah duta untuk projek River of Life, di mana dia dan rakan ejen Alicia dipilih untuk memberi kesedaran mengenai isu-isu alam sekitar di Malaysia! Anda boleh lihat figura bersaiz sebenar yang dipamerkan di tempat tarikan pelancong River of Life di Kuala Lumpur.

4. Super Squad

Bersiap untuk pengembaraan ruang intergalaksi yang lain dengan lima kanak-kanak super! Sertai Super Squad ketika mereka melindungi kota Kuala Lumpur daripada pejahat genusi, Zeeboz, yang menyebabkan kekacauan berterusan dalam usahanya untuk dunia. Tonton Kapten Danny, Elly, Alan, Sasha, dan Blinq ketika mereka menangkis serangan makhluk asing, raksasa, dan malapetakan yang bakal tiba.

Super Squad akan dilancarkan di Netflix pada 30 September ini.

5. Satria

Satria adalah siri pengembaraan animasi yang menggabungkan sejarah Asia Tenggara dengan fiksyen. Kisah siri ini berpusat pada budak lelaki Hang Tuah dan mengikuti pahlawan dari tujuh elemen untuk berjuang membebaskan Puteri Hang Li Po yang diculik, membalas kematian pemimpin mereka yang dibunuh oleh Suliman, dan melindungi kedaulatan Melaka.

Untuk lebih banyak filem dan siri dari Malaysia, lihat koleksi Rekaan Rakyat, yang tersedia di Netflix

 

Related posts

6 Filem Terbaik Korea Lebih Sedekad Yang Lalu

Natasha

Pengarah Mamat Khalid Meninggal Dunia

Kakimuvee

TAYANGAN DRAMA ‘HATI YANG DIKHIANATI’ DISAMBUNG SEMULA MULAI 22 OKTOBER 2021

Kakimuvee

6 K-DRAMAS YOU CAN WATCH TO HELP SOOTHE YOUR TRAVEL ITCH

Kakimuvee

Teaser Rasmi EJEN ALI MUSIM 3 Telah Dilancarkan, Akan Datang Secara Eksklusif Di Disney+ Hotstar Mulai 2022!

Kakimuvee

5 Sebab Kenapa The King’s Affection Akan Mencuri Hati Anda

Zulaikha

Leave a Comment