Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Official Trailer

Death Ambushes – Filem kisah benar 5 pejuang Al-Qassam

Death Ambush

Sebuah stesen televisyen Al-Aqsa menyiarkan sebuah filem ketenteraan bertajuk Serangan Hendap yang Membunuh (Death Ambushes) yang diterbitkannya dengan kerjasama Jabatan Media Briged Izzuddin Al-Qassam pada petang Isnin lalu.

Filem yang berdurasi 55 minit itu adalah lakonan semula operasi-operasi ketenteraan yang telah dilakukan oleh kumpulan pejuang Al-Qassam melawan Zionis Israel dalam peperangan Al-‘Asful Ma’kul pada tahun 2014.

Kisah benar  ini yang melibatkan 5 pejuang Al-Qassam itu menunjukkan kehebatan mereka berhadapan tentera darat Zionis di kawasan At-Tuffah yang terletak di timur Gaza. Filem berbahasa Arab itu juga telah dimuatnaik ke laman youtube dan disertakan sari kata bahasa Inggeris dan sejak dua hari dimuatnaik ke youtube, ia telah ditonton lebih 75,000 kali.

Melalui filem ini, para penonton berpeluang melihat keberanian pejuang Palestin mempertahankan tanah air di samping melihat kesusahan yang mereka hadapi bagi meneruskan perjuangan.

Sistem audio dan visual filem ini sangat menarik dan layak mendapat pujian. Selain itu juga, ia turut menyelitkan nilai-nilai perjuangan, persaudaraan dan pergantungan harapan yang tinggi kepada Allah yang ditunjukkan oleh pejuang Al-Qassam.

Peperangan yang diberi nama Al-‘Asful Ma’kul (Dedaun hancur dimakan ulat) berlangsung selama lebih sebulan pada Julai dan Ogos 2014 dan berakhir dengan kegagalan Zionis Israel mengalahkan Al-Qassam. Persetujuan mengadakan gencatan senjata dicapai antara kedua pihak dengan kelebihan kepada Hamas setelah hampir semua syarat yang diletakkan dipenuhi.

Related posts

Dua Titan Bergasak Dalam Trailer Pertama “Godzilla vs. Kong”

Kakimuvee

Tarikh Tayangan Filem Reboot “Wrong Turn” Didedahkan DalamTrailer Terbaru

Kakimuvee

Cho Seung Woo & Park Shin Hye Bergandingan Untuk Selamatkan Dunia Dalam Teaser “Sisyphus: The Myth”

Zulaikha

LOVE (FT. MARRIAGE AND DIVORCE) TEASES TROUBLE IN PARADISE FOR 3 MARRIED COUPLES TRYING TO FIND TRUE LOVE

Kakimuvee

Frank Grillo & Mel Gibson Dalam Trailer Filem Sci-Fi Thriller, “Boss Level”

Kakimuvee

Kabir Bhatia Kembali Dengan Filem “Kerana Korona”

Isqandar

Leave a Comment

Add your own review

Rating