Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Syarikat PR Filem Dituduh Membayar Pengkritik Untuk Manipulasi Rating Rotten Tomatoes


Syarikat perhubungan awam filem, Bunker 15 telah dituduh membayar pengkritik untuk memanipulasi skor Rotten Tomatoes.

Artikel terbaru oleh Vulture (melalui Comingsoon), bertajuk The Decomposition of Rotten Tomatoes, mendakwa bahawa Bunker 15 sengaja memanipulasi skor Rotten Tomatoes untuk Ophelia, sebuah filem pembuatan semula Hamlet yang dibintangi oleh Daisy Ridley.

Menurut laporan Vulture, Ophelia menerima skor 46 peratus di Rotten Tomatoes (berdasarkan 13 ulasan) selepas tayangan di festival filem pada awal 2018. Sesebuah filem perlu memiliki skor 60 peratus atau lebih tinggi untuk dianggap segar di Rotten Tomatoes .

Sebagai respon kepada kritikan yang kebanyakannya negatif, Bunker 15 didakwa menghubungi beberapa pengkritik persendirian beberapa bulan kemudian dan menawarkan mereka lebih daripada $50 dolar untuk menonton dan mengulas Ophelia.

β€œIa adalah filem Sundance dan rasa seperti telah dilayan dengan agak kasar oleh beberapa pengkritik (saya pasti jangkaan yang tinggi adalah puncanya) jadi pasukan yang terlibat merasakan ia akan mendapat manfaat dengan melibatkan lebih banyak input daripada pengkritik yang berbeza,” menurut petikan kenyataan dari syarikat tersebut dalam email kepada seorang penulis yang dihantar pada Oktober 2018.


Apabila seorang penulis menerima e-mel seperti di atas dan bertanya apa yang akan berlaku jika mereka menonton Ophelia, dan tidak menyukainya, dan menyiarkan ulasan negatif, Bunker 15 didakwa memberitahu mereka bahawa mereka bebas untuk menulis apa sahaja yang mereka mahu.

Walau bagaimanapun, syarikat itu menyebut bahawa pengkritik yang dianggap “sangat bagus” sering menyiarkan ulasan negatif di laman web yang lebih kecil, yang tiada dalam radar Rotten Tomatoes, bukannya di laman web utama mereka.Β 

Ini bermakna, sebarang kritikan negatif terhadap Ophelia hanya akan kelihatan di “blog yang lebih kecil, dan tidak pernah dilihat dalam senarai ulasan RT,” dan, oleh itu, ia tidak akan menjejaskan skor Tomatometernya.Β 

Lapan ulasan telah ditambah pada skor Rotten Tomatoes Ophelia antara Oktober 2018 dan Januari 2019, tujuh daripadanya adalah positif. Penulis yang memberi ulasan negatif berkata Bunker 15 menggalakkan mereka menukar markah mereka selepas ia disiarkan.

Bagi menjawab tuduhan Vulture, pengasas Bunker 15 Daniel Harlow berkata, “Wah, awak betul-betul sampai ke sana.” Beliau menambah, β€œKami mempunyai beribu-ribu penulis dalam senarai pengedaran kami. Segelintir kecil telah menyediakan sistem khusus di mana pembuat filem boleh menaja atau membayar untuk meminta mereka mengulas filem.”

Vulture juga menghubungi Rotten Tomatoes dan, sejak itu, laman web itu telah menyahsenarai segelintir filem keluaran Bunker 15, termasuk Ophelia.

Rotten Tomatoes juga menghantar mesej kepada penulis yang kerap mengulas filem Bunker 15, berkata, β€œKami memandang serius integriti markah kami dan tidak bertolak ansur dengan sebarang percubaan untuk memanipulasinya. Kami mempunyai pasukan khusus yang memantau platform kami dengan kerap dan menyiasat dengan teliti serta menyelesaikan sebarang aktiviti yang mencurigakan.”


Related posts

Rating Awal Rotten Tomatoes ‘John Wick: Chapter 4’ Telah Didedahkan

Kakimuvee

Eternals Menjadi Filem Pertama MCU Yang Mendapat Status ‘Rotten’

Kakimuvee

“Wonder Woman 1984” Tidak Lagi ‘Segar’ Di Rotten Tomatoes

Kakimuvee

Rotten Tomatoes Sudah Rosak? Joker Terima Rating Negatif Walaupun Berkongsi Jumlah Skor Yang Sama Dengan Filem Marvel

Kakimuvee

10 Filem Yang Mendapat Markah “0%” Dari Rottentomatoes

Is Mohd