Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Siri ‘Harry Potter’ Akan Dibangunkan Di HBO Max, Bakal Menampilkan Barisan Pelakon Baharu


Siri TV Harry Potter sahkan akan dibangunkan di HBO Max. 

Pengumuman itu dibuat semasa pembentangan Warner Bros. Discovery kepada akhbar dan pelabur pada 12 April, di mana ia diumumkan bahawa HBO Max dan Discovery+ secara rasmi digabungkan menjadi perkhidmatan baharu yang digelar hanya Max.

Berita mengenai rancangan baharu yang berdasarkan siri buku popular karya J.K. Rowling itu pertama kali bocor pada 3 April, tetapi kini butirannya telah disahkan.

Setiap musim rancangan itu akan berdasarkan salah satu buku dalam francais, dengan Warner Bros. Discovery menyifatkan rancangan itu sebagai “siri selama sedekad.” Ia akan menampilkan pelakon barisan pelakon baru. 

“Kami berbesar hati memberi peluang kepada penonton untuk menemui Hogwarts dengan cara yang baharu,” kata Casey Bloys, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif HBO & Max Content.


“Harry Potter adalah fenomena budaya dan jelas terdapat cinta dan dahaga yang berkekalan untuk Dunia Sihir. Dengan kerjasama Warner Bros. Television dan J.K. Rowling, siri Max Original baharu ini akan menyelami setiap buku ikonik yang dinikmati peminat selama ini.”

Max akan menghasilkan rancangan ini dengan kerjasama Brontë Film and TV, dan Warner Bros. Television. Rowling akan berkhidmat sebagai penerbit bersama Neil Blair and Ruth Kenley-Letts.

Pengumuman itu menamatkan spekulasi bertahun-tahun sama ada Wizarding World of Harry Potter akan membuat peralihan kepada TV atau tidak. Variety melaporkan pada 2021 (menjelang pengambilalihan Discovery terhadap WarnerMedia) bahawa syarikat itu sedang mencari peluang untuk membangunkan rancangan “Harry Potter”.

Francais Harry Potter telah terbukti sangat popular di pelbagai media. Buku pertama dalam siri ini, “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” (atau “Sorcerer’s Stone” di A.S.) pada asalnya diterbitkan pada tahun 1997. Buku terakhir, “Harry Potter and the Deathly Hallows,” mula diterbitkan pada tahun 2007.

Sebagai tambahan kepada buku-buku, yang setiap satunya adalah buku terlaris, terdapat lapan filem Harry Potter setakat ini, yang secara kolektif telah memperoleh lebih daripada $7.7 bilion di box office global.

Terdapat juga francais filem Fantastic Beasts, tarikan taman tema, mainan dan permainan, termasuk permainan video “Hogwarts Legacy” yang dilancarkan baru-baru ini. Terdapat juga pementasan teater Broadway yang terkenal “Harry Potter and the Cursed Child,” yang menyajikan sekuel kepada siri buku itu.


Related posts

Penonton Antarabangsa Beri Pulangan Besar Pada ‘Aquaman 2’

Kakimuvee

Dune: Part Two Menjadi Filem Arahan Denis Villeneuve Paling Panjang

Kakimuvee

Todd Phillips Kongsikan Gambar Terbaru Joker 2 Yang Menampilkan Joaquin Phoenix

Kakimuvee

Siri Reboot Harry Potter Akan Teroka Buku-Buku Asal Dengan Lebih Mendalam

Kakimuvee

Trailer Aquaman and the Lost Kingdom Pratonton Filem Terakhir DCEU

Kakimuvee

Filem Lakonan Shin Hye-Sun & Kim Sung-Kyun Akan Ditayangkan Di Pawagam Tempatan Pada 28 September Ini

Kakimuvee