Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Sekuel “District 9” Masih Diteruskan, Mungkin Akan Jalan Penggambaran Tidak Lama Lagi


Filem District 9 yang ditayangkan pada 2009 bukan sahaja menaikkan nama pengarah Neill Blomkamp, malah turut membuatkan bintang utamanya, Sharlto Copley menjadi terkenal. Melihat pada naratif filem sci-fi itu yang membuka ruang untuk filem seterusnya, Copley baru-baru ini mengesahkan bahawa District 10 akan direalisasikan tidak lama lagi. 

Bercakap kepada Comicbook.com baru-baru ini, Sharlto menjelaskan bahawa mereka kini sedang mengusahakan skrip dengan Blomkamp tidak begitu tergesa-gesa kerana ia mahu filem tersebut sesuai dengan situasi sosio-politik pada masa kini. 

Ya, kawan, kami sedang mengusahakannya. Saya telah membuat draf, saya menghantarnya semula kepadanya. Dia telah membuat draf. Ia sangat penat untuk mencari cerita yang betul,” jelas Copley kepada BroBible baru-baru ini.

“Terdapat beberapa perkara yang berlaku dari segi sosio-politik yang [Blomkamp] merasakan mungkin perlu mengikut masa yang sesuai. Jadi mungkin dalam tempoh setahun, setahun setengah [kami akan memulakan penggambaran].”

Malangnya, di sebalik kejayaan District 9, perancangan susulan hanyalah salah satu daripada beberapa projek Blomkamp yang bergelut untuk direalisasikan.


Pada 2015, pembikin filem itu mula mempamerkan seni konsep untuk sekuel Aliens yang akan mengabaikan peristiwa Alien 3 dan Alien: Resurrection, membawa kembali Ripley lakonan Sigourney Weaver dan Hicks Michael Biehn.

Pada masa yang sama, pencipta francais Ridley Scott sedang mengerjakan sekuel kepada Prometheus, Alien: Covenant, dengan filem itu mencatat kutipan yang kurang memberangsangkan. Blomkamp kemudian mengesahkan bahawa projek Alien yang dirancangnya telah dibatalkan, manakala Scott memperkecilkan kesahihan sekuel itu yang pernah memperoleh momentum pembangunan yang besar.

2018 pula menyaksikan Blomkamp telah dikaitkan dengan filem baharu RoboCop, yang juga mengabaikan pelbagai sekuel dan sebaliknya disambungkan dari filem sulung, dengan penulis asal Ed Neumeier turut dilaporkan terlibat.

Pada 2019, Blomkamp melalui Twitter untuk mengesahkan bahawa dia telah berundur dari projek RoboCop Returns, dengan laporan muncul pada akhir tahun itu yang mengatakan pembikin filem Abe Forsythe telah mengetuai projek itu sebagai pengarah.

Walaupun terdapat banyak halangan terhadap projek-projeknya, District 10 akan menjadi susulan kepada filem Blomkamp itu sendiri, sekaligus menjadikannya projek yang lebih berkemungkinan untuk membuahkan hasil. Cuma peminat harus menunggu sedikit masa tentang bilakah ia akan memulakan penggambaran.


Related posts

Sekuel Filem District 9 Mungkin Akan Dihasilkan

Kakimuvee