Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Trivia

Sebelum Memulakan Musim Kedua, Mari Kita Imbas Kembali Pengakhiran “The Witcher S1”

Sama seperti tempoh masa yang diambil oleh Geralt untuk bertemu Ciri dalam Musim 1 The Witcher, rasanya kita telah menunggu sangat lama untuk Musim kedua dilancarkan! Menjelang tayangan perdana esok, 17 Disember, berikut ialah imbasan ringkas tentang tempat dimana kita berhenti di akhir Musim Pertama. 

Psst… jika anda mahukan rekap penuh Musim 1, tonton video yang dipautkan pada penghujung artikel ini!


YENNEFER MENGUBAH ARAH DI PERTEMPURAN SODDEN

Peristiwa dan penumpuan garis masa sebenar dalam Musim 1 memuncak dalam Pertempuran Bukit Sodden yang epik, yang menyaksikan Brotherhood of Sorcerers — Yennefer di kalangan mereka — menentang pasukan Nilfgaard, diketuai oleh Cahir the Black Knight dan ahli sihir Fringilla, dalam usaha untuk menghalang Empayar Nilfgaardian daripada menyerang seluruh Kerajaan Utara.

Dengan persediaan untuk mengukuhkan kawalan strategik Bukit Sodden masih dijalankan dan tentera Utara belum tiba, Yennefer dan ahli sihir telah ditangkap tanpa disedari apabila tentera Nilfgaaardian melancarkan serangan mereka. Ketika pertempuran berterusan dan dengan Nilfgaard semakin hampir, Yennefer – yang dihantar ke menara untuk membantu mengarahkan pertahanan ahli sihir sambil menangkis penyerang pada masa yang sama – secara telepati memanggil rakan-rakan ahli sihirnya tetapi tidak berjaya.

Hanya apabila semuanya kelihatan hilang, dan atas desakan mentornya Tissaia, Yennefer yang cedera memutuskan kini gilirannya untuk menyelamatkan Benua. Membuatkan dia berdiri buat kali terakhir, ahli sihir itu menyerap api yang besar dan melepaskan huru-haranya pada tentera Nilfgaardian sebelum kelihatan hilang dari medan perang.

TAKDIR MENUJU GERALT DAN CIRI

Geralt of Rivia telah mengalami beberapa tahun yang mengerikan, tidak baik, dan sangat buruk.

Selepas kehilangan ikatan dengan Yennefer dan menolak rakan baiknya, Jaskier dalam keadaan marah, pemburu raksasa itu mendapati dirinya dilemparkan ke dalam penjara apabila dia tiba di Cintra untuk memohon Hukum Kejutannya dan menuntut Puteri Cirilla untuk melindunginya daripada pencerobohan Nilfgaardian yang tidak dapat dielakkan. Apabila Nilfgaard menyerang, Geralt berjaya melarikan diri dan cuba mencari Ciri, hanya untuk menyedari bahawa dia telah lama pergi.

Terus mencari Ciri, Geralt terserempak dengan seorang saudagar dan mempertahankannya daripada hantu, tetapi tercedera dan tidak sedarkan diri. Dalam kecelaruannya, Geralt bermimpi tentang Yennefer, Renfri, dan ibunya Visenna, yang meninggalkannya semasa kecil, sebelum bangun dan mendapati dirinya berada di dalam kereta saudagar.

Sementara itu, Ciri yang berjaya melepaskan diri dari Cintra ditemui oleh rakan lamanya yang berpaling padanya. Dalam perjuangan seterusnya, Ciri tiba-tiba mengeluarkan nadi ajaib dan bercakap tentang ramalan sebelum pengsan. Dia kemudian dikejutkan oleh seorang wanita yang pernah ditemuinya sebelum ini dan menyedari bahawa kawasan lapang itu telah hancur, dengan penyerangnya terbaring mati di sekelilingnya. Wanita itu membawa Ciri kembali ke ladangnya, dan malam itu, Ciri bermimpi tentang Geralt yang memanggil Yennefer dalam mimpinya.

Seperti yang ditentukan oleh nasib (atau takdir), ternyata saudagar yang menyelamatkan Geralt sebenarnya adalah suami wanita itu, dan apabila mendengar tentang seorang gadis menuju ke dalam hutan, Geralt mengikutinya, di mana kedua-duanya akhirnya bertemu.

Kemudian, Ciri memandang Geralt dan menyampaikan baris terakhir dialog untuk musim pertama – “Siapa Yennefer?”

TUNGGU…. BAGAIMANA DENGAN JASKIER?

Penampilan terakhir ‘BFF’ dan pengurus pemasaran Geralt, Jaskier, sebenarnya adalah dalam Episod 6, apabila dia menemani Geralt dalam usaha untuk membunuh seekor naga. Satu perkara membawa kepada yang lain, dan dalam keadaan marah dan kecewa, Geralt menyelar dan menyalahkan Jaskier atas semua masalahnya baru-baru ini, dengan mengatakan bahawa jika nyawa boleh memberinya satu berkat, ia akan mengambil nyawa Jaskier dengan tangannya.

Terluka dengan kata-kata Geralt, Jaskier menghormati permintaan pemburu raksasa itu dan berlalu pergi.

TAKDIR MUNCAK DI MUSIM 2

Pada musim yang akan datang, Geralt — yang mempercayai bahawa Yennefer telah kehilangan nyawa di Battle of Sodden — membawa Ciri ke tempat paling selamat yang dia tahu, rumah zaman kanak-kanaknya di Kaer Morhen. Bagi Yennefer, ia tidak lama lagi mendedahkan bahawa ahli sihir itu masih hidup tetapi telah ditawan oleh Fringilla dan apa yang tinggal dari tentera Nilfgaardian.

Dari kiri: Ciri, Geralt, dan Yennefer dalam The Witcher Musim 2.

Dan ya, penyair kegemaran kita akan kembali!

Jika anda memerlukan imbasan lengkap Musim Pertama, izinkan pencipta kandungan Malaysia,  Adib Alexx, Tata Wanqian dan Joshua Michael, menghiburkan anda dengan kisah-kisah dari Musim 1 dalam bahasa Melayu, Mandarin dan Tamil. (Semua video anda boleh lihat dibawah!)

Sebaik sahaja anda mengingati kembali kisah-kisah Musim Pertama, pastikan anda menonton The Witcher Musim 2 apabila episod baharu ditayangkan pada Jumaat ini, 17 Disember jam 4:00PM MYT!

Related posts

10 Filem Hebat Dengan ‘Twist’ Yang Pecah-Otak

Kakimuvee

COMIC CON: Dari Trailer “Black Panther” Ke Pengumuman Dua Filem Baharu Avengers, Ini Perkembangan Terkini MCU Fasa 4-6

Kakimuvee

3 Sebab Mengapa “Extraordinary Attorney Woo” Menjadi Sensasi K-Drama

Zulaikha

13 Filem Hollywood Yang Sebenarnya Mengambil Inspirasi Dari Anime Popular

Kakimuvee

24 Filem Seram Korea Klasik / Moden Yang Berbaloi Untuk Ditonton Semula

Kakimuvee

13 Peranan Ikonik Samuel L. Jackson Yang Diingati Peminat

Kakimuvee

Leave a Comment