Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Polis Evo Atasi Rekod Filem The Journey, Catat Kutipan RM17.30 juta

evopol

Filem ‘Polis Evo’ terbitan Astro Shaw dan diproduksi oleh Tayangan Unggul telah mencatat sejarah dunia perfileman Malaysia apabila berjaya mengutip RM17.30juta selepas 42 hari ditayangkan di 83 pawagam seluruh Malaysia dan Brunei.

Filem yang diarahkan oleh Ghaz Abu Bakar dan karya asal oleh produksi Astro Shaw iaitu Joel Soh, Kyle Goonting dan Anwari Ashraf ini berjaya mencatat rekod sebagai filem tempatan paling laris dalam perfileman negara, sekaligus memecah rekod kutipan tiket paling tinggi yang dipegang filem ‘The Journey’ terbitan Astro Shaw, yang pernah meraih RM17.28 juta pada tahun 2014.

Mula ditayangkan pada 17 September 2015 lalu, Polis Evo merupakan tentang filem bergenre aksi dan memaparkan kisah dua anggota polis, Khai (Shaheizy Sam) dan Sani (Zizan Razak) yang mempunyai personaliti yang sangat berbeza tetapi mereka harus bekerjasama untuk menjatuhkan sebuah operasi pengedaran dadah.

Filem aksi dan jalan cerita yang mengangkat martabat anggota polis dalam kegiatan membasmi jenayahserta turut menyajikan elemen persahabatan dan kekeluargaan ini telah mencipta satu fenomena baru sehingga berjaya menarik hati penonton untuk terus melabur di panggung. Menariknya, filem ini masih berada di 71 pawagam seluruh Malaysia untuk minggu ke-7.

Menurut Naib Presiden & Ketua Astro Shaw, Najwa Abu Bakar, “Meskipun industri perfileman tempatan mengalami masalah kutipan tiket yang suram di pawagam, namun masih ada beberapa karya mampu dibanggakan. Pihak Astro Shaw, termasuklah pelakon dan pekerja filem merasa bersyukur dan kami ingin mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia serta rakan media yang sentiasa menyokong dan meletakkan filem Polis Evo di kedudukan rating tertinggi menerusikutipan pecah panggung terbesar sepanjang zaman.“

“Memandangkan kejayaan ini, Polis Evo berjaya menjadi penanda aras industri perfileman negara. Masyarakat Malaysia kini semakin peka dan bijak menilai kualiti sesuatu filem diterbitkan. Bagi tahun 2016, semestinya Astro Shaw akan terus menerbitkan filem unik, berkualiti serta memberi lebih tumpuan terhadap bahan cerita dalam sesuatu karya itu. Kami berharap penonton akan kembali ke pawagam untuk memberi sokongan kepada filem tempatan.”

Selepas ini, Astro Shaw bakal tampil dengan sebuah filem romantik bertajuk ‘Langit Cinta’ bagi pembukaan tahun 2016. Filem ini akan menemui penonton di pawagam pada 7 Januari 2016. Selain itu, Astro Shaw turut mempersembahkan filem OlaBola, Aliff Dalam 7 Dimensi, Dukun Doktor Dani dan Hantu Rumah Sakit Jiwayang akan ditayangkan pada tahun 2016.

Related posts

“THE BEATLES: GET BACK” To Debut Exclusively On Disney+ Hotstar

Isqandar

HBO MAX’S FEATURE FILM NO SUDDEN MOVE PREMIERES JULY 1 EXCLUSIVELY ON HBO GO

Kakimuvee

Bintang ‘Mortal Kombat’, Hiroyuki Sanada Sertai ‘John Wick 4’

Kakimuvee

Snake Eyes: Paramount Lancar Video Teaser Setiap Karakter

Kakimuvee

Amazon Prime Video Lancar Trailer Terakhir “The Tomorrow War”

Kakimuvee

James Gunn Sahkan Durasi The Suicide Squad

Kakimuvee

Leave a Comment

Add your own review

Rating