Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Pekin Ibrahim Bidas Kenyaatan Ahmad Idham Isu Filem Mat Motor

Pekin-Ibrahim

Sebelum ini heboh berita pertelingkahan antara pengarah baru yang juga pelakon, Pekin Ibrahim dan penerbit Ahmad Idham mengenai projek pembikinan filem Mat Motor. Ini gara-gara Ahmad Idham menuduh Pekin mengkhianati perjanjian untuk menghasilkan filem Mat Motor.

Selain itu juga, pelakon Pekin Ibrahim menyifatkan tuduhan Ahmad Idham tersebut adalah mengarut.


Pekin juga memberitahu bahawa Ahmad Idham tidak sepatutnya memberi kenyataan tersebut memandangkan dia tiada kaitan dengan projek berkenaan.

“Ini projek dan idea asal saya bersama seorang lagi rakan, Azwan Annuar yang kini sudah meninggal dunia. Bagi menjayakan projek ini, sudah pasti saya mencari penerbit untuk menggerakkan pembikinan filem ini dan diakui Ahmad Idham juga antara penerbit yang disenaraikan.

“Tetapi segala mesej menerusi WhatsApp saya tidak dibalas, jadi saya pun cari orang lain. Maka saya anggap dia tak berminat. Kalau berminat, dia dah mula bagi duit untuk mulakan filem ini. Saya tidak khianati dia pun,” – Pekin Ibrahim

Ahmad Idham sebelum ini pernah meluahkan rasa terkilan terhadap Pekin kerana mengkhianatinya berhubung usaha sama tersebut.

Kata Ahmad Idham idea asal Pekin itu telah dikembangkan bersama-sama kira-kira lima bulan lalu untuk dijadikan filem tetapi ia sudah ‘dilarikan’ Pekin kepada pihak lain di luar pengetahuannya.

Sementara itu, Pekin berkata, isu tersebut tidak sepatutnya diperbesarkan memandangkan penerbit itu tidak memberi respons mengenai perancangan seterusnya filem itu. Bagaimanapun, Pekin turut menegaskan tidak akan teragak-agak untuk membidas Ahmad Idham sekiranya projek tersebut ‘diganggu’.

“Kalau dia kacau saya lagi, saya kacau dia balik. Dulu saya mungkin budak-budak. Tetapi sekarang saya dah tua. Saya dah sama dengan dia.

“Saya hormat dia sebagai seorang anak seni. Tetapi kalau saya jadi dia, saya tidak akan bertindak melulu memberi kenyataan media seperti itu.

“Saya tuan punya karya, suka hati sayalah nak buat dengan siapa,” ujarnya.

Mengenai filem Mat Motor, filem terbitan Viper Studios diarahkan sendiri oleh Pekin dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ).

cover

Penggambaran filem tersebut telah pun selesai di tujuh  buah negeri iaitu di Kelantan, Terengganu, Johor, Melaka, Kedah, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

Selain itu, Mat Motor turut mengumpulkan ramai pelakon terkenal seperti Shaheizy Sam, Syamsul Yusof, Faizal Hussein, Rosyam Nor, Cat Farish, Zul Huzaimy termasuk Pekin Ibrahim sendiri.

sumber: mStar Online

Related posts

Temuera Morrison Teruja Dapat Muncul Dalam Siri “Obi-Wan Kenobi”

Kakimuvee

Muat Naik Klip “Mat Kilau” Di TikTok, Syamsul Yusof Beri Amaran – Padam Atau Dikenakan Tindakan Saman

Kakimuvee

Disney Sahkan Kedudukan “Doctor Strange 2” Dalam ‘Timeline MCU’

Kakimuvee

Steve Carell Kembali Ke “The Office” Sebagai Gru Dalam Promo Terbaru “Minions: The Rise of Gru”

Kakimuvee

Membahayakan Kanak-Kanak Antara Tuduhan Terbaru Yang Dilemparkan Terhadap Ezra Miller

Kakimuvee

#RompakDaebak: Anda Telah Direkrut Untuk Rompakan Wang di Kawasan Ekonomi Bersama di KL

Kakimuvee

Leave a Comment