Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
BeritaSlot Tempatan

Mengembara Ke 1,000 Dimensi Bersama Syafiq Kyle & Adriana Adnan Dalam Drama Percintaan Fantasi Terbaharu Viu Original

Viu, perkhidmatan penstriman video OTT pan-serantau terkemuka PCCW, melancarkan siri drama Viu Original Malaysia terbaharu Seribu Nina bermula Khamis, 19 Mei. Tayangan sebanyak dua episod setiap minggu, membolehkan penonton menghayati jalan cerita  epik dalam pencarian cinta, penemuan diri, pengembaraan dan fantasi merentasi seribu dimensi.

Seribu Nina mengisahkan satu pasangan yang berbeza personaliti : Amar, seorang pensyarah muda yang teliti dan skema, manakala Nina, teman wanitanya yang bekerja sebagai barista kafe tempatan pula bersikap spontan. Ketika Amar dalam dilema setelah dilamar Nina, satu peristiwa tidak dijangka berlaku. Nina yang menyembunyikan siapa dirinya yang sebenar telah diculik kembali ke dimensi asalnya. Pada masa yang sama, Nina dan Amar juga sedang diburu oleh Didi, seorang pemburu upahan dari dimensi lain.

Amar kemudian memulakan pengembaraannya merentas seribu dimensi untuk mencari Nina. Perjalanan pasangan ini menyebabkan mereka menemui kebenaran tentang perasaan antara satu sama lain, sambil membentuk persahabatan dengan penghuni dimensi lain di sepanjang perjalanan mereka. Drama ini menggambarkan perjalanan epik penemuan diri dan hubungan di alam yang penuh dengan kebarangkalian, di samping belajar untuk menerima takdir, mengambil risiko dan menerima kelemahan masing-masing.

Watak Amar dilakonkan oleh Syafiq Kyle, pelakon utama siri TV sensasi yang mendapat pujian kritis, Nur dan pemenang Pelakon TV Paling Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-32 pada tahun 2019. Watak Nina dilakonkan oleh Adriana Adnan, seorang pengacara TV, model dan pelakon yang mencipta kejayaan dalam industri hiburan tempatan menerusi pelbagai siri TV seperti Orang Gaji ke-19 dan telemovie Jula Juli Bintang Cinta.

Sementara itu, Marsha Milan, pemenang anugerah Persembahan Terbaik dan naib juara Anugerah Juara Lagu 2022, memegang watak sebagai Didi. Sebagai pengacara, pelakon dan penyanyi yang cemerlang, Marsha sebelum ini pernah memainkan watak dalam drama Viu Original Keluarga Baha Don Musim 2 dan 3.

Seribu Nina adalah drama hasil arahan Umi Salwana Omar, pengarah tempatan terkenal yang dicalonkan untuk Pengarah Baharu Terbaik di Festival Filem Malaysia 2019 dan Festival Official Selection Berlin Female Filmmakers  2019. Beliau dikenali sebagai seorang pengarah yang penuh imaginasi, menggunakan keunikkannya untuk memikat penonton dari semua peringkat umur dan menyatukan orang ramai melalui karyanya.

Penonton Viu boleh menonton siri ini menggunakan aplikasi Viu, yang boleh dimuat turun secara percuma melalui App Store, Google Play dan di TV pintar terpilih, serta di laman web di www.viu.com

Related posts

“Black Panther: Wakanda Forever” Akan Tiba Di Disney+ Hotstar Pada 1 Februari Ini

Kakimuvee

Review: Ma, I Love You (2023)

Ahmad Fariszuan

‘Avatar: The Way of Water’ Menjadi Filem Terbaru James Cameron Yang Mendapat Kutipan AS$2 Billion

Kakimuvee

Reboot ‘Friday the 13th’ Sedang Dibangunkan Oleh Pengarah Asal

Kakimuvee

‘Payakan’ Akan Kembali Dalam ‘Avatar 3’

Kakimuvee

Reunion Mighty Morphin Power Rangers Akan Datang Ke Netflix

Kakimuvee

Leave a Comment