Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Mantera Panggil Syaitan Filem Munafik Hanya Rekaan – Syamsul Yusof

Abil Syamsul

PELAKON Syamsul Yusof menafikan dakwaan mengatakan mantera yang sebut dalam satu adegan filem Munafik adalah ayat sebenar.

Astro Gempak melaporkan, dakwaan yang dilakukan oleh seorang pengguna Facebook itu telah menjadi viral sehingga ramai yang bertanyakan hal tersebut melalui akaun Instagram (IG) Syamsul sendiri.

Syamsul yang juga merupakan pengarah filem Munafik tampil memberi penjelasan mengenai perkara itu dan mengatakan ayat tersebut hanyalah rekaan semata-mata.

Selain itu, Syamsul juga meminta supaya penonton tidak terlalu taksub dengan sesuatu perkara yang tidak diketahui kebenarannya.

“Tidak. Itu bukan mantera atau bacaan betul atau sahih. Hanya rekaan semata. Cuma dilaungkan dalam bahasa Arab.

“Sebagai Muslim kita jangan taksub atau melampau dengan sesuatu,”

– Syamsul

Mantera merujuk kepada kata-kata atau kalimat tertentu yang dibaca atau diucapkan untuk mendapatkan kesaktian atau menyembuhkan penyakit.

munafik hoax

Dalam masyarakat tradisional Asia, tanpa mengira latar bangsa atau agama, mantera yang lazimnya didapatkan dari dunia perbomohan atau perdukunan banyak digunakan untuk mengiringi urusan harian antaranya hal keselamatan, ikatan perhubungan, perubatan, seni bela diri malah ilmu kebatinan.

Agama Islam secara jelas melarang penggunaan mantera atau yang seumpamanya, lebih-lebih lagi jika ia disertai ungkapan dan pemujaan yang mencurigakan hingga mencetus kebergantungan seseorang kepada sesuatu kuasa lain selain Allah.

Bagi kes viral seperti yang melibatkan adegan dalam filem Munafik, Syamsul telahpun memberikan jawapan yang diharapkan dapat memberi penjelasan kepada pengikut akaun media sosialnya dan juga penonton filem itu sendiri.

Ia dibuat atas lesen kreatif atas nama hiburan semata-mata, dan seperti kata Syamsul, ‘kita tidak perlu taksub atau melampau’ dalam sesuatu perkara.

sumber: Astro Awani

Related posts

TV Spot Terbaru The Matrix Resurrections Telah Didedahkan Kepada Penonton

Kakimuvee

Penggambaran Extraction 2 Telah Bermula

Kakimuvee

Red Notice Menjadi Filem Paling Ramai Penonton Di Netflix

Kakimuvee

Siri Spin-Off Money Heist, ‘Berlin’ Sedang Dibangunkan Oleh Netflix

Kakimuvee

Satu Lagi Trilogi Spider-Man Dirancang Selepas No Way Home

Kakimuvee

Keanu Reeves Berminat Untuk Mengulangi Watak Constantine

Kakimuvee

Leave a Comment