Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Lelaki Korea Utara Dihukum Mati Selepas Menyeludup ‘Squid Game’ Ke Negaranya

Seorang lelaki yang dilaporkan menyeludup salinan siri Netflix Squid Game ke Korea Utara telah dijatuhi hukuman mati, menurut laporan dari Radio Free Asia.

Laporan (via Variety) daripada RFA menyatakan bahawa lelaki itu menyeludup siri itu dari China dengan menggunakan pemacu kilat USB, dan kemudian menjualnya kepada pelajar. Menurut sumber yang rapat dengan RFA, penyeludup itu berdepan dengan hukum mati oleh skuad penembak, dengan pelajar yang terlibat menonton siri itu juga berdepan hukuman berat.

“Seorang pelajar yang membeli pemacu kilat itu menerima hukuman penjara seumur hidup, manakala enam yang lain yang menonton siri itu telah dijatuhi hukuman kerja berat selama lima tahun, dan guru serta pentadbir sekolah telah dipecat dan dibuang kerja untuk bekerja di lombong terpencil,” kata RFA dalam laporan mereka.

Tindakan keras terhadap bahan Korea Selatan berlaku hanya setahun selepas Korea Utara meluluskan akta “Penghapusan Pemikiran dan Budaya Reaksionis”, yang melarang keras kemasukan dan penyebaran bahan budaya negara jiran ke negara itu. Mereka yang ditangkap boleh dihukum, dengan RFA menyatakan bahawa kes khusus ini akan menjadi yang pertama di mana Korea Utara menggunakan Akta dalam kes yang melibatkan kanak-kanak bawah umur.

Laporan itu juga menyebut bahawa terdapat “kebimbangan awam yang besar” terhadap apa yang boleh berlaku kepada pelajar yang ditangkap, dan bimbang lebih banyak lagi boleh dikaitkan semasa penyiasatan ke atasnya.

Walaupun Squid Game sangat popular di seluruh dunia, Korea Utara telah melihatnya sebagai titik kemarahan. Laman propaganda Korea Utara, Arirang Meari menggelar siri ini sebagai “realiti menyedihkan masyarakat Korea Selatan yang kejam,” dan juga menggembar-gemburkannya sebagai bukti “seram seperti neraka” masyarakat kapitalis.

Related posts

“Guardians of the Galaxy Vol. 3” Akan Menjadi Yang Terakhir Buat Pasukan Superhero Galaksi MCU

Kakimuvee

Poster Terbaru “The Batman” Mempamerkan Penguin dan Riddler

Kakimuvee

“Mortal Kombat 2” Kini Sedang Dibangunkan, Jeremy Slater Jadi Penulis

Kakimuvee

Dwayne Johnson Bangunkan Filem Adaptasi Permainan Video Terbaru

Kakimuvee

Spin-Off “A Quiet Place” Ditunda Ke Tarikh Baru

Kakimuvee

[VIDEO] Ben Mendelsohn, Cobie Smulders & Emilia Clarke Kelihatan Di Set Penggambaran “Secret Invasion”

Kakimuvee