Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Lancar “Black Widow” Di Platform Streaming, Scarlett Johnsson Saman Disney.

Berita yang agak mengejutkan, The Wall Street Journal melaporkan bahawa Scarlett Johansson, bintang Black Widow dan Marvel Cinematic Universe, telah menyaman Disney atas tuduhan bahawa syarikat itu telah melanggar kontraknya.

Tuntutan itu, yang diajukan di Mahkamah Tinggi Los Angeles, menuduh Disney dengan sengaja melanggar kontrak mereka dengan Johansson ketika syarikat itu melancarkan Black Widow di platform streaming Disney+ pada masa yang sama dengan pelancaran di pawagam.

“Disney sengaja menyebabkan pelanggaran perjanjian Marvel, tanpa pembenaran, untuk mengelakkan Johansson menyedari manfaat penuh dari tawar-menawarnya dengan Marvel,” kata saman itu (melalui The Wall Street Journal).

Menurut tuntutan itu, Johnsson mendakwa bahawa perjanjiannya dengan Marvel Entertaiment menjamin pelepasan pawagam secara eksklusif, dan gajinya banyak bergantung pada prestasi filem itu di pentas box office. 

Sementara itu, Disney telah mengeluarkan kenyataan mengenai tuntutan Johansson. 

“Tidak ada manfaat apa pun untuk pengajuan ini. Tuntutan itu amat menyedihkan dan menyusahkan kerana ia tidak menghiraukan kesan global yang mengerikan dan berpanjangan disebabkan pandemik COVID-19… Pelancaran Black Widow di Disney+ dengan Premier Access telah meningkatkan keupayaannya untuk memperoleh pampasan tambahan melebihi $20 juta yang dia telah terima sehingga kini. “

Susulan pandemik COVID-19 yang memberi kesan pada sektor pawagam seluruh dunia, Disney telah membuat keputusan untuk menayangkan kesemua filem terbarunya secara serentak di Disney+ dan pawagam bermula awal tahun ini.

Bagaimanapun, keputusan mereka itu tidak disenangi banyak pihak, terutamanya para pelakon yang menyatakan kebimbangan mereka tentang bagaimana kontrak akan diuruskan ketika filem mula disiarkan di platform streaming. Tidak ada pihak atau pelakon yang menfailkan tuntutan terhadap pihak studio, sehinggalah Johnsson menjadi yang pertama mengambil tindakan undang-undang terhadap Disney. 

Related posts

Poster Karakter “Venom: Let There Be Carnage” Menampilkan Watak-Watak Utama

Kakimuvee

HBO AND HBO MAX WIN 19 EMMY AWARDS

Kakimuvee

Fan-Art ‘What If…?’ Dedah Versi Live-Action Marvel Zombie – Captain America, Thanos, & Scarlet Witch

Kakimuvee

Teaser “Paranormal Activity: Next of Kin” Pratonton Filem Reboot Untuk Paramount+

Kakimuvee

Three Programs To Get You More Excited For TUDUM

Zulaikha

Karen Gillan & Pom Klementieff Menitiskan Air Mata Selepas Baca Skrip Guardians of the Galaxy Vol. 3

Kakimuvee

Leave a Comment