Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Laman KissAnime & KissManga Ditutup Selepas Jepun Ketatkan Undang-Undang Anti Cetak Rompak


Berita buruk buat peminat anime. Dilaporkan dua laman popular iaitu KissAnime dan KissManga telah ditutup susulan keputusan kerajaan Jepun yang mengetatkan undang-undang anti-cetak rompak bagi mengawal hakcipta dan larangan muat turun manga, majalah dan teks akademik secara haram, selain muzik dan video yang sudah dilindungi oleh undang-undang sedia ada.

Selain itu juga, undang-undang tersebut turut meliputi laman-laman ‘leech’ yang menyediakan pautan haram. Larangan memuat turun kandungan secara haram akan berkuatkuasa pada 1 Januari tahun depan, sementara larangan untuk laman cetak rompak akan berkuatkuasa pada 1 Oktober ini.

Pengendali laman KissAnime telah mengucapkan selamat tinggal kepada peminatnya sebelum laman itu ditutup pada pagi Sabtu. KissAnime telah dikunjungi lebih 100 juta pengunjung setiap bulan.

Sementara itu, media sosial Twitter menjadi tempat peminat anime untuk menyatakan kesedihan selepas laman kegemaran merekanterpaksa ditutup selama-lamanya demi mematuhi undang-undang.

https://twitter.com/aerospaceaxl/status/1294530820380663809?s=20