Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita Slot Tempatan

Khir Rahman Pasang Impian Menangi Anugerah Oscar

Sumber Gambar: The Malay Mail Online

Selepas dinobatkan sebagai pemenang pelakon lelaki terbaik untuk kategori filem di majlis Anugerah Skrin (ASK) 2017, pelakon Khir Rahman kini memasang impian untuk memenangi anugerah Oscar.

Itu ialah impian yang ingin diburu Khir kalau di persada antarabangsa. Namun pengarah dan pelakon itu menjanjikan kepuasannya itu tidak akan terhenti di situ. Selain itu juga, Khir Rahman turut mengakui dia turut berangan-angan memiliki wang yang banyak menerusi hasil kutipan filem pecah panggung.

“Saya menyasarkan untuk meraih pencapaian besar menerusi dua buah filem. Satu nak bikin wang berjuta-juta, satu lagi nak jadi anak Malaysia pertama memenangi Oscar,” – Khir Rahman

Khir atau nama penuhnya Khairulizam Abdul Rahman, 45, berkata demikian selepas ditemubual oleh portal berita Malaysiakini. Beliau telah memenangi anugerah menerusi filem Mamat Khalid, Rock Bro, di Pusat Dagangan Dunia Putra Kuala Lumpur kelmarin.

Khir Rahman juga turut menceritakan serba sedikit tentang projek terbaru beliau kepada wartawan Malaysiakini dimana beliau akan muncul dalam filem yang berjudul Maruah

“Untuk filem yang dirancang dibawa ke Oscar, apa saya dapat kongsikan ialah filem membawa tema kemanusiaan itu bakal menelan belanja yang dianggarkan sekitar RM2.5 juta.

“Filem itu masih menggunakan judul sementara iaitu Maruah. Boleh saya katakan jika tajuk itu muktamad dan dibawa ke Oscar ia akan kekal juga berdiri sebagai Maruah,” katanya.

Menurut anak Datuk A Rahman Hassan itu, bagi filem yang disasarkan mencetus fenomena kutipan pecah panggung tempatan pula – yang diberi judul KL Champion – ia juga masih dalam peringkat kajian.

Katanya, semasa membuat kajian itulah dia berhasil menemui petua sesebuah naskhah yang diyakini mampu membeli jiwa penonton hingga laris di pasaran khususnya tempatan.

“Saya perlu mengambil masa lima hari untuk membelek dan menonton filem yang mendapat sambutan di pawagam Malaysia. Antaranya KL Gangster dan Hantu Kak Limah. Alhamdulillah Tuhan membantu dan menemukan saya dengan lapan perkara yang boleh menjamin penonton turun ke panggung selama tiga hari berturut-turut. “

“Tiga perkara itu adalah AMP (syarikat pengedar filem antarabangsa), teaser dan pelakon popular,” katanya.

Sementara itu, mengulas lanjut anugerah yang diterimanya pada malam ASK 2017 lalu, Khir berkata dia tidak menyangka namanya menjadi pilihan juri.

“Saya hidup dengan mementingkan silaturrahim dan rezeki. Hadir ke acara sebegini semata-mata untuk meraikan kawan-kawan tetapi tidak sangka pula menang.

“Ini yang saya terjemahkan sebagai bukan lebih bagus atau lebih handal daripada orang lain, tetapi ia sekadar rezeki,” katanya.

Sumber: MalaysiaKini

Related posts

Emily Blunt Sedang Dalam Rundingan Untuk Bintangi Filem Terbaru Christopher Nolan, “Oppenheimer”

Kakimuvee

Strim Siri Hit Terkini & Filem Warner Bros. Di HBO GO Dengan Harga RM 23.30 Sebulan

Kakimuvee

Marvel Studios Tunda Doctor Strange 2, Thor: Love and Thunder, Black Panther 2,& Banyak Lagi

Kakimuvee

Trailer Antarabangsa Ghostbusters: Afterlife Beri Lebih Banyak Rakaman Terbaru

Kakimuvee

Trailer Olaf Presents: Snowman Kegemaran Peminat Akan Menceritakan Semula Animasi Klasik Disney Dalam Siri Filem Pendek

Kakimuvee

DC FanDome: Video Aquaman and the Lost Kingdom Beri Pandangan Pertama Black Manta

Kakimuvee

Leave a Comment