Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Kesihatan Wan Maimunah Semakin Stabil

wan-maimunah

Pelakon Wan Maimunah Abdul Aziz, 62, yang dimasukkan ke Hospital Jasin sejak Khamis lalu berikutan mengalami bengkak jantung dan jangkitan kuman pada paru-paru kini berada dalam keadaan stabil dan dibenarkan pulang ke rumah petang ini.

Pengerusi Yayasan Artis 1Malaysia (YA1M) Datuk Irwanshah Abdullah @ DJ Dave berkata keadaan kesihatan pelakon veteran itu semakin beransur pulih dan doktor turut menasihatinya supaya banyak berehat apabila keluar dari hospital.

“Keadaan Wan Maimunah semakin sihat dan sudah mampu senyum dan ketawa apabila dikunjungi rakan-rakan serta saudara mara. Kami akan sentiasa mendoakan agar dia sembuh secepat mungkin,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Turut hadir Anggota Pemegang Amanah YA1M Datuk A. Rahman Hassan, isterinya yang juga pelakon Datin Fadillah Mansor, dan Pengurus Besar YA1M Lisza Abd Kadir, yang meluangkan masa kira-kira sejam menemani aktres itu selain menyerahkan sumbangan bagi meringankan bebannya.

YA1M yang dilancarkan pada 11 Nov 2012, merupakan satu badan untuk memajukan kebajikan warga artis tanah air, khasnya anggota yayasan, melalui bantuan meliputi kesihatan, khairat/derma kematian dan bencana.

Sementara itu, Wan Maimunah yang lebih mesra disapa ibu, gembira dan terharu kerana tidak menyangka ada pihak masih mengingatinya dan sudi meluangkan masa melawatnya yang kini sedang sakit.

“Terima kasih tidak terhingga ibu ucapkan kepada semua. Ibu juga ingin memohon maaf kepada rakan-rakan dan saudara mara kerana tidak memaklumkan kepada mereka tentang keadaan kesihatan ibu. Ada juga yang marah…bukan ibu tidak mahu beritahu tetapi ibu merasakan sakit ibu tidak begitu teruk,” katanya.

Ibu tunggal dua anak itu yang baru menunaikan umrah baru-baru ini, berkata sebelum ini beliau sering berasa sakit di bahagian dada sehinggalah dia ditahan di hospital itu untuk mendapatkan rawatan lanjut.

“Ketika itu, ibu hendak menarik nafas pun tidak boleh. Rasa sempit. Semakin ibu panik, semakin itulah ibu rasa sempit. Hinggakan ibu rasa dah nak mati ke aku ni Ya Allah. Sekarang Alhamdulillah, ibu syukur keadaan kesihatan semakin stabil,” katanya.

 Wan Maimunah yang terkenal dengan watak Mak Usu menerusi sitkom popular ‘Pi Mai Pi Mai Tang Tu’, pernah memenangi kategori Artis Komedi Wanita Popular dan Anugerah Bintang Popular Berita Harian selama lima tahun berturut-turut dari 1992 sehingga 1996.

Beliau menceburi bidang lakonan sejak 1972 dan merupakan pelakon serba boleh yang mampu membawakan apa sahaja watak diberikan, selain lebih terkenal dengan watak air mata yang paling melekat di hati peminat. — Bernama

Related posts

Saksikan Trailer Red Band ‘No Hard Feelings’ Lakonan Jennifer Lawrence

Kakimuvee

Bintang John Wick Lance Reddick Meninggal Dunia Pada Usia 60 Tahun

Kakimuvee

Zack Snyder Goda Video Transmisi Dari Lord Darkseid

Kakimuvee

Viu Jadi Pemacu Utama Pertumbuhan Langganan OTT Asia Tenggara Pada Suku ke-4 2022, Menurut Laporan MPA

Kakimuvee

Anime Jepun Pasca Apokaliptik ‘Tengoku Daimakyo’ Akan Tersedia Untuk Penstriman Di Disney+ Hotstar Pada April Ini.

Kakimuvee

Rating Awal Rotten Tomatoes ‘John Wick: Chapter 4’ Telah Didedahkan

Kakimuvee

Leave a Comment