Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Trivia

Ketahui Asal Usul Kamen Rider Black

Kamen Rider Black mula bersiaran di Jepun pada tahun 1987 dengan sebanyak 51 Episod. Diperkenalkan sebagai Suria Perkasa Hitam ketika ditayangkan di Malaysia pada tahun 1991. Tajuk siri ini juga berubah menjadi Ksatria Baja Hitam di saluran Malaysia.

Setiap 50,000 tahun, kehidupan King century yang memerintah seluruh alam semesta akan berakhir. Sebelum itu berlaku, Seorang Raja Abad baru harus dilantik. Semuanya terletak di tangan Gorgom, iaitu organisasi gelap dan jahat.


19 tahun yang lalu, ketika gerhana matahari berlaku, Kotaro Minami dan Nobuhiko Akizuki dilahirkan. 3 tahun kemudian selepas gerhana matahari, ibu bapa Kotaro dibunuh oleh Gorgom. Keluarga Akizuki mengambil Kotaro dan mengambilnya seperti ahli keluarga mereka sendiri. Kotaro dan Nobuhiko membesar bersama seperti saudara kandung.

Pada hari ulang tahun ke-19 mereka, Gorgom telah muncul sekali lagi dan menculik Kotaro dan Nobuhiko. Kedua-duanya dibawa ke tempat operasi rahsia Gorgom. Sedikit demi sedikit mereka berubah menjadi Cyborg.

Untuk Gorgom pula misi mereka adalah untuk memilih king century yang baru di antara mereka berdua. Oleh yang demikian, Gorgom melakukan pembedahan pada Kotaro dan Nobuhiko untuk memadamkan ingatan mereka. Mereka telah diberikan Gorgom dua batu Kingstones. Kedua-dua batu Kingstones telah dipasang didalam badan Kotaro dan Nobuhiko untuk mengubah mereka sepenuhnya menjadi Cyborg.

Profesor Akizuki, bapa Nobuhiko, yang juga menjadi salah seorang saintis Gorgom, tiba di lokasi Gorgom. Dia membantah sekerasnya untuk menghapus ingatan anak-anaknya kepadanya. Ketika operasi masih dijalankan. Profesor Akizuki telah mengganggu operasi tersebut dan memberi peluang yang sempurna untuk Kotaro dan Nobuhiko untuk melarikan diri. Kotaro berjaya melarikan diri tetapi tidak bagi Nobuhiko, yang mengalami beberapa kecederaan semasa gangguan semasa operasi tersebut.

Kotaro terpaksa melarikan diri, meninggalkan ayah angkatnya dan Nobuhiko di belakang. Batu Kingstone sudah dipasang lengkap ke dalam badan Kotaro.

Keseluruhan cerita tentang Gorgom adalah cuba untuk mengambil kembali batu Kingstone dari Kotaro. Bagaimanapun, Kotaro tidak lama lagi menyedari bahawa Kingstone di dalam tubuhnya mempunyai kuasa istimewa dan unik.

Musuh utama : Gorgom

Gorgom terdiri daripada tiga iaitu (Daraomu, Baraomu dan Bishumu)

Mereka diperintahkan oleh King Century untuk mengambil Kingstone dari Kotaro. Oleh kerana mereka tidak dapat melakukannya dengan sendiri, mereka mencipta rasaksa untuk bertarung dengan Kamen Rider Black.

Birugenia, pahlawan Gorgom, telah membuat penampilan pertamanya dalam Episod ke-18. Ini kerana King Century sangat marah Pada Gorgom kerana terus gagal untuk mendapatkan Kingstone dari Kamen Rider Black. King century telah memberi harapan besar kepada Birugenia agar dapat merampas kembali kingstone daripada kotaro.

Birugenia telah berjaya memegang Pedang Syaitan, iaitu pedang yang akan digunakan oleh king century yang akan datang. (Shadow moon).

Shadow moon @ Bayang hitam @ Nobuhiko @ Century king telah muncul dalam episod 35, beliau telah bangkit untuk pengambil kembali pedang syaitan daripada birugenia dan membunuhnya lantas ingin membunuh rider black agar boleh menakluk dunia dan menjadi century king yang mutlak. Dan selepas kemunculan shadow moon, gorgom telah membuka jubah pakaian mereka dan menunjukkan rupa sebenar mereka. Jadi kuli beb..

Dengan menggunakan nama Kamen Rider Black, Kotaro menggunakan sepenuhnya kuasa Kingstone untuk mengubah dirinya menjadi Kamen rider. Dengan kuasa itu, beliau bertarung dengan Gorgom dan rasaksa juga berharap bahawa suatu hari nanti dia dapat menyelamatkan saudaranya iaitu, Nobuhiko. Tapi sayanggggg….

Gerakkan pembunuh Kamen Rider black :

Kamen Rider Black mempunyai tiga gerakkan pembunuh bagi memusnahkan mana-mana Gorgom’s Monsters, Iaitu Rider Chop, Rider Punch dan Rider Kick.

Kebolehan Kamen Rider Black :

Mata Kompleks :
Matanya akan bercahaya merah dan fungsinya adalah untuk melihat pergerakan Monster
dalam gelap & untuk melihat pergerakkan cepat beberapa Monsters.

Super Ears :
Struktur segi tiga di kedua-dua belah tepi kepalanya akan bercahaya ungu dan fungsinya adalah untuk mendengar suara & bunyi dari jauh.

Sensor Rider :
Antena Kamen Rider Black akan bergerak untuk mengesan Monsters yang bergerak terlalu cepat untuk dilihat.

Jalur Kuasa :
Dengan berteriak ‘Power Stripes’, Garis Kuning-merah-Kuning di atas leher, pergelangan kaki & pergelangan tangan akan bercahaya untuk menolak sebarang cecair melekit atau virus pada tubuhnya.

Flash Kingstone :
Kamen Rider Black juga boleh menyalakan tenaga kuat dari tali pinggangnya dengan menjerit “Flash Kingstone!”

Related posts

[TRAILER] La Banda Yang Baharu, Kenali Wajah-Wajah Dalam “Money Heist: Korea – Joint Economic Area”

Kakimuvee

6 Sebab Kenapa The Sound of Magic Akan Memukau Anda

Zulaikha

7 K-Drama Fantasi Netflix Yang Akan Membuatkan Anda Terpesona.

Zulaikha

MUBI Partners with Martin Scorsese’s The Film Foundation

Zulaikha

8 Rancangan Baharu Netflix Yang Menarik Untuk Ditonton Bersama Keluarga

Kakimuvee

Selami Jiwa Detektif Anda Dengan 6 Rancangan Menarik Di Disney+ Hotstar

Kakimuvee

Leave a Comment