Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Filem Barney lakonan Daniel Kaluuya Hanya Untuk “Orang Dewasa”


Nampaknya, filem live-action Barney bukan untuk kanak-kanak.

Semasa ditemubual The New Yorker, eksekutif Mattel, Kevin McKeon mendedahkan bahawa, filem lakonan Daniel Kaluuya itu sebenarnya lebih mensasarkan kepada penonton dewasa.

“Kami lebih cenderung kepada kebimbangan daripada memperhalusinya untuk kanak-kanak,” katanya. “Ia benar-benar untuk orang dewasa. Bukannya kerana ia dinilai R, tetapi ia akan menumpukan pada beberapa ujian dan kesusahan untuk menjadi seseorang yang berusia tiga puluh tahun, membesar dengan Barney – hanya tahap kekecewaan dalam generasi.”

Dia juga menjelaskan projek itu “surrealistik” dan membandingkan filem Barney dengan karya Charlie Kaufman dan Spike Jonze.

Ini bukan pertama kali peminat mendengar mengenai filem Barney yang diluar jangkaan.


Pada tahun 2020, Kaluuya, yang juga penerbit filem itu, menjelaskan mengapa Barney mengambil hala tuju yang lebih “menyayat hati” berbanding personaliti dinosaur yang sangat digemari ramai dan sering bercakap. 

“Barney mengajar kita, ‘Saya sayang awak, awak sayang saya. Tidakkah awak cakap awak sayang saya juga?’ Itu antara lagu pertama yang saya ingat, dan apa yang akan berlaku apabila itu tidak benar? Saya rasakan itu benar-benar menyayat hati.”

“Saya tidak tahu mengapa, tetapi ia seperti masuk akal. Rasanya seperti ada sesuatu yang tidak dijangka yang boleh menjadi pedih tetapi optimisitik. Terutamanya pada masa sekarang, saya rasa itu sangat-sangat diperlukan.”

Walaupun projek itu masih dalam pembangunan, filemnya bakal dijual kepada rakan kongsi yang memiliki profil yang sama seperti studio A24. 

“Ia menjadi taruhan bagi kami, dan kami ingin menekan bahawa kami berada di sini untuk menghasilkan seni,” jelas McKeon. 


Related posts

HOT WHEELS: Mattel Mengadakan Pertemuan Dengan Pengarah

Kakimuvee

Daniel Kaluuya Beri ‘Hint’ Filem Barney Akan Lebih ‘Dark’ Berbanding Rancangan TV Asal

Kakimuvee

Michael Cera & Issa Rae Sertai Filem Aksi-Langsung “Barbie”

Kakimuvee