Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Filem Animasi Adapatasi “The Great Gatsby” Akan Dihasilkan

Penulis novel F. Scott Fitzgerald dan syarikat animasi British, DNEG dilaporkan sedang bekerjasama untuk menghasilkan filem animasi “The Great Gatsby”, adaptasi dari novel berjudul sama karya Fitzgerald. 

Ditetapkan pada era 1920an di Long Island, novel terkenal tulisan Fitzherald itu berpusat pada narator Nick Carraway ketika dia mula menjalin persahabatan dengan jutawan misteri Jay Gatsby dan mengetahui tentang obsesinya untuk bersatu kembali dengan bekas kekasihnya, Daisy Buchanan.

Berikut adalah kenyataan yang dikeluarkan penerbit Williams Joyce. 

Gatsby continues to cast a powerful spell over readers unlike any other book in American letters,”

Much of the power of Gatsby comes from the enchantment of Fitzgerald’s prose. He created a vivid dreamscape that, to some degree, has eluded filmmakers since the silent era. The previous film versions were constrained by live action, but innovative animation could finally realize the elusive quality of the novel.

Animasi terbaru ini akan ditulis oleh Brian Selznick, yang terkenal dengan beberapa karya hebatnya, termasuklah “The Invention of Hugo Cabret” yang diangkat ke layar perak pada 2011 bersama Martin Scorsese, dan “Wonderstruck” yang diadaptasikan ke filem oleh Selznick dan Todd Hayness pada tahun 2017.

Joyce akan menjadi penerbit bersama Michael Siegel dan David Prescott bagi pihak DNEG. 

 Adaptasi animasi akan ditulis oleh Brian Selznick, yang karya-karyanya sebelumnya termasuk The Invention of Hugo Cabret yang dihidupkan di layar lebar pada tahun 2011 dengan Martin Scorsese di pucuk pimpinan dan Wonderstruck, yang diadaptasi ke dalam filem oleh Selznick dan Todd Haynes pada tahun 2017. Joyce akan menerbitkan filem ini bersama Michael Siegel dan DNEG Senior VP Creative Production David Prescott.

Gatsby telah diadaptasikan ke beberapa filem termasuklah filem yang diterajui Warner Baxter pada tahun 1926, lakonan Alan Ladd pada tahun 1974 dan yang terbaru, pada 2013 yang mana watak Gatsby dilakonkan oleh Leonardo DiCaprio.

Sumber: The Hollywood Reporter

Related posts

Satu Lagi Trilogi Spider-Man Dirancang Selepas No Way Home

Kakimuvee

Keanu Reeves Berminat Untuk Mengulangi Watak Constantine

Kakimuvee

Lelaki Korea Utara Dihukum Mati Selepas Menyeludup ‘Squid Game’ Ke Negaranya

Kakimuvee

Doctor Strange Bertemu Doc Ock Dalam TV Spot Terbaru Spider-Man: No Way Home

Kakimuvee

Netflix & Riot Game Umum Musim Kedua ‘ARCANE’

Kakimuvee

Strim DUNE Di HBO GO Mulai 2 Disember

Kakimuvee

Leave a Comment