Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Slot Tempatan

Ejen Ali The Movie Sertai Dua Festival Filem Antarabangsa!

Filem animasi popular tempatan, Ejen Ali the Movie bakal menyertai dua festival filem bertaraf antarabangsa iaitu Anugerah Cartoons on the Bay 2020 (COTB2020) di Itali dan Asean Film Week 2020 (AFW) di Vietnam bulan ini dan Disember depan.

Filem terbitan Primeworks Studios dan Wau Animation Sdn Bhd itu antara 16 filem yang akan bertanding dalam kategori Anugerah Filem Animasi Terbaik di COTB2020 pada 3 hingga 5 Disember ini di Pescara, Itali.

Manakala di AFW pula, Ejen Ali The Movie diberi penghormatan untuk mewakili Malaysia dalam festival yang akan berlangsung di tiga buah bandar besar Vietnam iaitu Hanoi, Ho Chi Minh dan Da Nang pada 20 hingga 24 Julai ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios, Datuk Ahmad Izham Omar berkata, pencapaian itu membuktikan produk animasi tempatan semakin diiktiraf di peringkat antarabangsa kerana diyakini kualitinya.

“Ia adalah satu penghormatan besar buat Malaysia dan kami bagi memulakan fasa kedua tahun 2020 dengan menyaksikan pencapaian Ejen Ali The Movie di persada festival filem antarabangsa.

Ia menjadi titik tolak kejayaan yang membanggakan filem ini kerana dapat berada seiring dengan pengkarya kreatif animasi terbaik antarabangsa lain. Syabas Wau Animation atas pencapaian menghasilkan dunia animasi yang unggul dengan penceritaan indah yang dilihat dalam filem ini,” katanya.

COTB yang mula diperkenalkan pada 1996 itu bertujuan untuk mengiktiraf karya animasi Itali. Kemudian ia mula mendapat perhatian dan menjadi antara acara terpenting dalam kalendar industri kanak-kanak antarabangsa.

Panel juri antarabangsa yang terpilih untuk menilai kategori filem pada tahun ini adalah Stefania Ulivi (wartawan, Corriere della Sera), Arianna Finos (wartawan, La Repubblica) dan Flavio Natalia (Pengarah dan wartawan, CIAK).

Ejen Ali the Movie telah ditayangkan pada November tahun lalu, dan ia diterbitkan susulan susulan kejayaan siri animasi Ejen Ali sejak 2016. Filem animasi ini telah mendapat sambutan hangat dari penonton tempatan apabila berjaya meraih kutipan sebanyak RM30.8 juta sekali gus menjadi filem tempatan dengan kutipan paling tinggi tahun lalu.

Sumbe: Harian Metro

Related posts

5 Animasi Tempatan Untuk Memberi Hiburan Kepada Kanak-Kanak Pada Hari Malaysia Ini

Kakimuvee

DRAMA ‘THE HOTEL’ BERI PERSPEKTIF LAIN TENTANG ISU KESIHATAN MENTAL

Zulaikha

Anime Pertama Tempatan ‘Satria 7 Pahlawan’ Akan Tersedia Di Netflix Selasa Ini

Kakimuvee

Drama Terbaru ‘HASRAT TERSIRAT’ Sarat Dengan Konflik

Zulaikha

ASTRO SIAR TAYANGAN EKSKLUSIF ‘ALL TOGETHER NOW MALAYSIA’ SEMPENA SAMBUTAN ULANG TAHUN KE-25

Zulaikha

5 Rancangan Tempatan Yang Pernah Kita Tonton Sewaktu Kecil

Kakimuvee

Leave a Comment