Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

Dodgeball 2 Kini Dalam Pembangunan, Bintang Utama Akan Kembali


Sekuel kepada filem komedi hit tahun 2004, Dodgeball: A True Story Underdog Story kini sedang dalam pembangunan, dengan Deadline melaporkan bahawa bintang utamanya, Vince Vaughn akan kembali dalam projek tersebut. 

Laman hiburan itu turut menyebut bahawa Vaughn bukan sahaja akan mengulangi peranannya, malah dia juga akan berkhidmat sebagai penerbit dengan skrip ditulis oleh Jordan VanDina (The Binge). 

Perbincangan tentang sekuel Dodgeball telah berlangsung selama bertahun-tahun, dengan kemas kini terbaharu hadir melalui Vaughn sendiri pada Disember 2022.

Pada masa itu, dia memberitahu The Hollywood Reporter bahawa dia dan Ben Stiller terbuka untuk melakukan Dodgeball 2, tetapi ia mesti dilakukan dengan betul.

“Anda hanya mahu masuk ke Dodgeball jika ia terasa seperti kesinambungan yang bagus dan cerita yang boleh berdiri sendiri,” kata Vaughn pada masa itu.


“Saya rasa bagi kita semua jika ia rasa betul dan ia lucu, ia akan menjadi sesuatu yang perlu diulangi, dan jika tidak, ia hanyalah idea lain yang dicetuskan.”

Filem asal yang dikeluarkan pada tahun 2004, Dodgeball: A True Underdog Story telah menerima ulasan yang sangat positif daripada pengkritik dan penonton, dengan filem itu meraih kutipan hampir $170 juta.

Komedi itu mencetuskan pengikut yang ramai dan mencipta banyak frasa yang berbeza yang masih diingati peminat sehingga hari ini. Filem ini juga terkenal kerana mencipta “ESPN8: The Ocho” — sub-saluran fiksyen ESPN yang menampilkan sukan yang lebih aneh. ESPN sebenar telah mula memberi penghormatan kepada idea itu, dengan menyiarkan maraton “ESPN8: The Ocho” sepanjang hari.