Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Berita

“Avatar: The Way Of Water” Menjadi Filem Ketiga Paling Laris Sepanjang Zaman, Saksikan Video Penghargaan Kepada Peminat Disini.


Avatar: The Way of Water, yang dicalonkan untuk empat Anugerah Akademi® termasuk Filem Terbaik, kini merupakan filem ketiga dengan kutipan tertinggi sepanjang masa di seluruh dunia, dan terima kasih kepada ramai peminat di seluruh planet, ia telah menjadi fenomena global.

Kutipan terkumpul Avatar: The Way of Water kini mencecah AS$2,243.2 juta, mengatasi Titanic (yang mengumpul AS$2,242.8 juta global setakat ini), untuk menjadi filem ketiga dengan kutipan tertinggi sepanjang masa di seluruh dunia.

Ia juga mengatasi Jurassic World untuk menjadi filem kesembilan tertinggi sepanjang masa di pasaran domestik AS. 

Di peringkat global selepas hujung minggu kesepuluhnya, Avatar: The Way of Water telah menganggarkan kutipan AS$2,243.2 juta (AS$657 juta Domestik dan AS$1,586 juta Antarabangsa).

James Cameron kini mempunyai tiga daripada empat filem global kutipan tertinggi sepanjang masa – Avatar (#1), Avatar: The Way of Water (#3) dan Titanic (#4).


Avatar: The Way of Water juga merupakan filem dengan kutipan tertinggi sepanjang masa di Perancis, Jerman, Austria, Bulgaria, Republik Czech, Estonia, Hungary, Latvia, Lubnan, Lithuania, Norway, Portugal, Romania, Slovenia, Slovakia, Turki, UAE, Kemboja, Mongolia, New Zealand, Colombia dan Puerto Rico.

Ditetapkan lebih sedekad selepas peristiwa filem pertama, Avatar: The Way of Water mula menceritakan kisah keluarga Sully (Jake, Neytiri, dan anak-anak mereka), masalah yang mengikuti mereka, halangan yang mereka lalui untuk memastikan mereka semua selamat, pertempuran yang harus mereka hadapi untuk terus hidup, dan tragedi yang mereka alami.

Diarahkan oleh James Cameron dan diterbitkan oleh Cameron dan Jon Landau, Lightstorm Entertainment Production, filem terbaru ini dibintangi oleh Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang dan Kate Winslet.

Lakon layar oleh James Cameron & Rick Jaffa & Amanda Silver. Cerita oleh James Cameron & Rick Jaffa & Amanda Silver & Josh Friedman & Shane Salerno. David Valdes dan Richard Baneham berkhidmat sebagai penerbit eksekutif.


Related posts

Alien: Romulus Menjadi Tajuk Rasmi Untuk Filem Alien Terbaru Arahan Fede Álvarez

Kakimuvee

Review Filem: The Creator (2023)

Kakimuvee

Deadpool 3 Akan Lebih Berani & Sangat ‘R-Rated’

Kakimuvee

Ancaman AI, James Cameron Telah Beri Amaran Pada 1984, Tapi Ramai Tidak Mahu Dengar

Kakimuvee

Peperangan Antara Manusia & A.I Dalam Trailer ‘The Creator’

Kakimuvee

James Cameron Sahkan Sekuel Alita: Battle Angel Sedang Dibangunkan

Kakimuvee