Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Trivia

8 Filem ‘Disturbing’ Yang Tak Patut Korang Tengok

Genre seram memiliki bilangan peminat yang cukup banyak, dan ada diantaranya mengemari filem-filem yang cukup grafik berbanding filem yang sekadar memaparkan hantu atau dinilai PG-13. Jika dilihat pada zaman awal pembikinan filem, genre seram antara yang popular dan kekal popular sehinggakini.

Namun, terdapat beberapa filem seram yang se’elok’nya dibiarkan begitu sahaja, tanpa perlu di’usik’ atau ditonton. Sebabnya? ada filem yang sangat ‘disturbing’ dan di luar kewarasan akal fikiran, seperti yang dikongsikan senarai ini. Walaupun senarai dibawah mungkin menarik minat anda, adalah lebih baik anda tidak menontonnya.

8. The Human Centipede (First Sequence) (2009)

Ansuran pertama francais The Human Centipede ini harus disertakan sekali pelekat amaran sebesar mungkin!. Menceritakan seorang pakar bedah Jerman yang menjadi kecewa dan bermimpi untuk menghidupkan rancangan jahatnya iaitu membuat “lipan manusia”. Bagi mereka yang belum memahami implikasi “lipan manusia,” ini memerlukan manusia dijahit bersama-sama dalam prosedur mencantumkan mulut ke punggung.

Pengarahnya, Tom Six berkata filem ini diinspirasikan dari jenaka yang dibuatnya tentang bagaimana menghukum penjenayah kanak-kanak dan eksperimen yang dilakukan semasa Perang Dunia II.

7. Grotesque (2009)

Filem ini hanya dibintangi oleh tiga watak utama, tetapi plotnya masih berjaya membuatkan penonton merasa mual. Grotesque adalah filem seram Jepun yang melibatkan pasangan yang diculik oleh “doktor” (Shigeo Ōsako). Doktor tersebut menggunakan mereka untuk pembebasan s3ksual dengan cara yang mengerikan dan keji. Dia menawarkan kebebasan kepada mereka tetapi akhirnya kembali pada kata-katanya.

6. Hostel: Part 2 (2007)

Hostel: Part 2 menceritakan tentang tiga pelajar perempuan muda Amerika yang belajar di Rome, Itali. Mereka dipujuk oleh model lelaki bogel, yang menjadi subjek larakan mereka, untuk pergi ke spa di Slovakia.

Mereka tidak menyedari bahawa asrama tempat mereka menginap telah memuat naik foto mereka di laman web lelong. Mereka segera diculik ke kemudahan terpencil di mana pelanggan kaya membayar wang untuk menyeksa dan membunuh manusia. Tidak ada adegan yang tidak dipenuhi dengan seram, bahkan pengakhirannya.

5.  Nekromantik (1987)

Tidak ada kaitan dengan kisah romantis, bahkan lebih keji dan menganggu. Filem Jerman tahun 1987 ini menjadi ‘cult classic’ disebabkan subjeknya yang tidak pernah dilihat sebelum era-80an dan paparan filem yang sangat grafik. 

Nekromantik telah dikritik berkali-kali dan dilarang dari tayangan di banyak negara. Filem ini mengikuti pasangan yang jauh dari kebiasaan norma manusia. Psikotik dan gila, perkataan yang lebih sesuai untuk mereka. Si lelaki membawa pulang mayat untuk isterinya bermain. Mereka melakukan perbuatan haram dan s3ksual dengan tubuh yang reput dan bahkan mandi dalam darahnya. Filem ini hanya menggambarkan kegilaan mental n3krofilia yang sangat mengganggu dan keji.

4. A Serbian Film (2010)

A Serbian Film adalah filem seram eksploitasi yang mendapat respon negatif disebabkan kandungan grafiknya, sehingga dilarang di Sepanyol, Jerman, Singapura, dan negara-negara lain. Bintang p0rn0 separa pesara, Miloš (Srđan Todorović) yang mengambil pekerjaan baru dalam filem seni oleh seorang p0rn0gr4fi bebas.

Tanpa diketahui oleh Miloš, dia terlibat dengan sesuatu yang lebih dari jangkaannya. Dia menjadi tidak selesa dengan tahap pertama penggambaran, tetapi, setelah pengarah menunjukkan visinya, dia menolak untuk meneruskan penggambaran. Miloš bangun berdarah setelah dibius dan dipaksa melakukan perbuatan s3ksual yang keji. Penamat filem ini, sudah tentu menjadi lebih mengganggu dan sukar ditonton.

3. I Spit On Your Grave (1978)

I Spit On Your Grave tidak boleh berada dalam senarai mesti ditonton oleh sesiapa pun. Jennifer Hills (Camille Keaton) adalah seorang penulis di New York City yang menyewa sebuah pondok di Connecticut. Dia pegi kesana untuk menulis novel pertamanya. Tanpa disedari, kehadirannya disana telah menarik perhatian empat lelaki dari bandar berdekatan.

Mereka menyerangnya secara s3ksual dan hampir membunuhnya. Dia berjaya pulih dan bersumpah untuk membalas dendam. Senjata terbaiknya? Ketidakupayaan lelaki untuk melawan nafsu persetubuhan. Filem ini dilarang di beberapa negara Eropah kerana “mengagungkan keganasan terhadap wanita” dan sangat ditapis di A.S.

2. Salò,  /  120 Days Of Sodom (1975)

Filem seram ini diadaptasi secara longgar dari buku tahun 1904, 120 Days Of Sodom oleh Marquis de Sade. Ia berpusat di sekitar empat ‘libertines’ Itali. Mereka menculik 18 remaja dan melakukan hukuman sadis selama sebulan, pembunuhan, keg4nasan, dan s3ksual. Filem ini sangat kontroversi kerana menggambarkan pembunuhan dan perilaku s3ksual yang melampau, terutama pada pelakon yang masih remaja. Filem ini dilarang di beberapa negara, tetapi mendapat tayangan terhad di Amerika Syarikat.

1. Cannibal Holocaust (1980)

Filem seram kanibal dari Itali tahun 1980 ini pasti menakutkan peminat filem seram. Cannibal Holocaust mengikuti ahli antropologi Harold Monroe (Robert Kerman) ketika dia mengetuai pasukannya untuk menyelamatkan kru filem yang hilang. Krew filem dihantar untuk melakukan dokumentari suku kanibal di Amazon.

Monroe kembali setelah mengetahui kebenaran dan rakaman reaming terakhir yang dibuat oleh kru filem sebelumnya. Dia menemui tindakan keji dan cabul yang dilakukan oleh kru filem ke atas salah seorang dari suku tersebut. Dia juga mendapati bahawa kru filem mengadakan acara untuk membuatkan suku itu kelihatan baik dihadapan kamera.

Sumber: Screenrant, IMDb

Related posts

The Best Action and Trilling Entertainment on HBO GO, HBO and Cartoon Network This December

Is Mohd

Disebalik Pembikinan Siri Hit Netflix ‘Hellbound’

Zulaikha

The Making of a Live-Action Anime: 9 Fun Facts from Behind the Scenes of Cowboy Bebop

Is Mohd

7 Fakta Tentang Mickey Mouse & Minnie Mouse Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Kakimuvee

8 Filem Korea Pelbagai Genre Yang Boleh Tonton Di Mubi

Natasha

8 Shows Where Asian Leads Are In the Spotlight

Zulaikha

Leave a Comment