Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Slot AsiaTrivia

5 Pelakon Wanita Korea Yang Boleh Bawa Pelbagai Watak


K-drama terkenal dengan drama yang mencuit hati, terutamanya komedi romantis yang menghiburkan penontonnya dengan dialog-dialog lucu dan gerak isyarat yang unik.

Walaupun protagonis telah memikat kita dengan lakonan lucu mereka, beberapa pelakon berbakat ini juga telah berusaha keras untuk meningkatkan bakat mereka dengan pelbagai karya merentasi pelbagai genre. Kepelbagaian adalah kunci, dan keupayaan mereka untuk membawa watak yang pelbagai telah membezakan mereka dengan pelakon-pelakon lain. 

Dengan itu, berikut adalah lima pelakon Korea yang mampu menampilkan imej yang hangat dan menawan serta mudah membawa peranan sebagai seorang yang dingin dan acuh tak acuh.

1. Jeon Do-yeon 

Drama rom-com terbaru Jeon Do-yeon, Crash Course in Romance, membuatkan semua orang terpesona melihat kejanggalan manis dua orang yang jatuh cinta pada usia lewat tiga puluhan.

Walaupun kisah cinta antara seorang tutor matematik selebriti dan seorang ibu tunggal yang mengusahakan kedainya sendiri mungkin telah menghangatkan hati anda, dia akan membuat darah anda menjadi dingin dalam filem aksi Kill Boksoon di mana dia menukar apron dengan pisau dan senjata api sebagai pembunuh upahan terbaik dalam agensi pembunuh upahan.


2. Song Hye-kyo 

Song Hye-kyo telah mendominasi industri selama beberapa dekad dengan keanggunan, kecantikan, dan kemahiran lakonannya yang luar biasa. Dia telah memberikan kepada kita sebuah kisah percintaan dongeng dalam Full House dan kisah cinta yang menyayat hati dalam Descendants of the Sun.

Kini, Song Hye-kyo menggunakan sisi gelapnya dengan persona yang membalas dendam dalam The Glory. Sebagai Moon Dong-eun, dia mengambil keputusan sendiri dan menunjukkan bahawa membalas dendam adalah pekara yang paling indah. Hanya memikirkan tentang cara dia merancang pelan induknya dengan teliti sudah membuatkan kita merasa tegang. 

3. Shin Hae-sun

Jika anda peminat tegar drama rom-com, pasti anda sudah biasa dengan nama Shin Hae-sun. Peranannya yang paling ikonik mungkin Jang Bong-hwan dalam Mr. Queen, yang membolehkannya mendapat pencalonan untuk Pelakon Wanita Terbaik (TV) di Anugerah Seni Baeksang 2021.

Bagaimanapun, penggambarannya sebagai soprano kehidupan sebenar Yun Sim-deok yang bersemangat kuat tetapi tragis dalam Hymn of Death akan membuatkan anda melupakan Jang Bong-hwan yang kurang ajar. Berdasarkan peristiwa sebenar, miniseri sejarah berkisar tentang kisah cinta terlarang di mana pelakon itu memainkan watak wanita dalam kesakitan, hidup dalam era tanpa harapan di mana wanita tidak dibenarkan untuk aktif atau berdikari.

4. Jang Na-ra

Jang Na-ra memiliki senarai komedi romantik yang agak panjang dalam resumenya seperti peranannya yang terkenal sebagai “gadis post-it” Kim Mi-young dalam You Are My Destiny dan sebagai ibu tunggal yang gila kerja dalam Oh My Baby.

Sebaliknya, peranannya dalam VIP adalah jauh berbeza berbanding watak-watak kebiasaannya di skrin. Dalam siri ini, hidupnya berubah menjadi terbalik selepas mendapati suaminya sedang berselingkuh, lantas menyedarkan naga yang sedang tidur di dalam dirinya sambil berusaha untuk membuatnya merasakan sedikit kesakitan yang ditimbulkan oleh suaminya.

5. Kim Se-jeong

Terkenal dengan personalitinya yang ceria dan senang tersenyum, penyanyi-pelakon Kim Se-jeong, yang menjadi terkenal sebagai ahli kumpulan gadis K-pop I.O.I, adalah padanan yang sesuai untuk komedi romantis seperti Business Proposal.

Apa yang tidak disangka oleh peminat pelakon/penyanyi itu ialah melihat dia berubah menjadi mesin tempur yang ganas, dalam The Uncanny Counter. Keperibadiannya sebagai pemburu syaitan yang garang dalam siri ini menunjukkan bahawa dia bukan orang yang boleh dikacau ketika dia mengalahkan pembuli, penjenayah dan roh jahat.

Kelima-lima pelakon wanita ini yang telah membuktikan bahawa mereka lebih daripada sekadar wajah cantik di dan jangan lupa saksikan lakonan hebat mereka di Netflix!


Related posts

Kejayaan Filem Pertama Dorong Netflix Pesan Filem Sekuel Troll

Kakimuvee

Selepas 12 Hari Di Tayangkan Di Korea, Sleep Telah Mencatat Lebih 1 Juta Penonton

Kakimuvee

Drama Terbaru SBS “The Escape of the Seven” Bermula Baik Pada Episod Pembukaan

Kakimuvee

[VIDEO] Netflix Sahkan Perancangan One Piece Musim 2

Kakimuvee

Review Filem: Sleep (2023)

Kakimuvee

Penerbit Sahkan Skrip Musim 2 One Piece Telah Siap

Kakimuvee