Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Trivia

5 Fakta Belakang Tabir Menarik Tentang Siri MCU “Hawkeye”

Kita tinggal dua episod sahaja lagi sebelum finale siri Marvel Studios Hawkeye, dan segala-galanya sedang bersiap sedia menuju kearah keseronokan yang lebih hebat!.

Siri asli terbaru ini telah memperkenalkan duo dinamik dimana bekas Avengers, Clint Barton dan peminat ‘kipas-susah-mati’nya, Kate Bishop, yang bersama-sama membongkar konspirasi jenayah yang dikaitkan dengan amsa lalu Clint – semuanya berlaku ketika dia ingin pulang ke rumah bersama keluarganya tepat pada masa perayaan Krismas. 


Dibintangi oleh Jeremy Renner sebagai Clint dan Hailee Steinfeld sebagai Kate, Hawkeye boleh di strim secara eksklusif di Disney+ Hotstar sekarang, dengan episod baharu dikeluarkan setiap hari Rabu. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai dua superhero terbaru Marvel Studios ini dengan lima fakta menarik tentang siri Hawkeye:

1. Projek musim cuti pertama MCU

Hawkeye ialah siri kelima dalam Marvel Cinematic Universe yang dilancarkan di Disney+ Hotstar (selepas WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki dan animasi What If…?) dan yang pertama ditetapkan semasa musim percutian. Dengan lampu Krismas yang berkelip di latar belakang dan lagu Krismas yang biasa dimainkan, Hawkeye membawa keseronokan percutian ke tahap yang baharu dengan jenaka, aksi dan emosi ala Marvel ke hati penonton. 

2. Hawkeye menjadi peneraju utama

Sepuluh tahun selepas penampilan pertamanya dalam Marvel Cinematic Universe (menerusi filem Thor pada 2011), Clint Barton akhirnya mendapat siri solonya sendiri – tetapi masa lalunya akan membentuk jalan cerita siri terbaru ini. Menurut Bert, yang mengarahkan tiga daripada enam episod Hawkeye. “Dia mengalami kehilangan besar, ketika ‘blip’ dan ketika dia kehilangan Natasha,” katanya.

“Itu membentuk titik permulaan emosi yang sangat menarik untuk kami: untuk bergerak ke hadapan, Clint perlu melepaskan masa lalunya untuk membenarkan seseorang yang baru masuk. Jadi kedalaman yang kami dapat miliki dalam wataknya adalah satu cabaran yang indah, dan dilakonkan oleh pelakon berbakat seperti Jeremy, kami tahu peminat tidak akan kecewa.”

3. Debut sebagai superhero

Sebagai pelakon yang dicalonkan dalam Golden Globe® dan Anugerah Akademi®, pemuzik rakaman yang mendapat banyak platinum, dan penerbit, Hailee Steinfeld menyertai MCU sebagai salah seorang superhero yang boleh diharapkan, tetapi wataknya, Kate Bishop, adalah sama mahir.

Pengarah Bert berkata, Kate Bishop adalah perbandingan yang sempurna untuk Clint Barton. “Dia penuh dengan tenaga baru; dia bersemangat dan mempunyai keinginan yang mendalam untuk membuktikan dirinya. Keyakinannya adalah keyakinan yang menyegarkan yang tidak selalu kami terokai dalam watak wanita.”

4. Pemanah terhebat dunia.

Pada awal siri ini, Kate Bishop tanpa segan silu mengisytiharkan dirinya – kepada Hawkeye sendiri, tidak kurang – sebagai pemanah terhebat di dunia. Seperti wataknya, Steinfeld melalui latihan yang meluas dan pelbagai. “Saya mula berlatih aksi lagak ngeri dengan ayah saya semasa di Los Angeles, yang juga merupakan jurulatih peribadi – yang terbaik dalam permainan.”

Steinfeld juga disokong oleh pasukan lagak ngeri, yang diketuai oleh penyelaras lagak ngeri/jurulatih/double, Heidi Moneymaker, yang merupakan pelakon lagak ngeri untuk watak Black Widow lakonan Scarlett Johansson sejak Iron Man 2. Steinfeld berkata, “Setiap kali, urutan pertarungan kelihatan sangat rumit dan sangat mencabar dan menakutkan, tetapi seronok mempunyai seseorang yang mempercayai anda dan mendorong anda. Heidi dan seluruh pasukan lagak ngeri sentiasa membuatkan saya berasa sangat selamat, itu sangat penting.”

5. Mentakrifkan semula watak-watak superhero. 

Dari dewa hingga ke askar super dan dermawan jutawan, MCU mempunyai banyak superhero – tetapi Jeremy Renner, yang kini telah melakonkan watak Hawkeye sebanyak tujuh kali, percaya wataknya mungkin paling sesuai. “Semua orang selain Clint dan Natasha mempunyai kuasa besar. Itu sahaja membentuk kualiti adiwira, tetapi kemudian anda menyimpulkan bahawa dia mempunyai keluarga dan menukar lampin sambil melemparkan anak panah, dan saya fikir ia mentakrifkan semula sifat seorang Super Hero.”

Pengarah Rhys Thomas yang menerajui tiga episod, mendapati pendekatan halus Hawkeye terhadap kepahlawanan menunjukkan kekuatan dalam wataknya. “Seperti semua wira terbaik, dia bersahaja. Dia tidak mempunyai kuasa besar untuk bersembunyi di belakang atau melindunginya. Dia seorang lelaki biasa dengan kemahiran yang luar biasa, tetapi ia tidak seolah-olah kemahiran itu menandakan dia sebagai seorang lelaki yang akan membantu menyelamatkan dunia.

Dia pandai menggunakan busur dan anak panah. Kelemahannya—sisi identitinya yang diselubungi rasa bersalah dan ketakutan terhadap orang yang dia cintai—adalah sesuatu yang kita semua boleh kaitkan. Bagaimana dia menanganinya dan terus kembali untuk mendapatkan lebih banyak perkara adalah yang menjadikannya Hawkeye.”

Empat episod pertama Hawkeye kini boleh distrim di Disney+ Hotstar. Ikuti siri ini sekarang dan pastikan anda tidak terlepas siri akhir, yang akan di lancarkan pada 22 Disember untuk pengembaraan Krismas yang hebat!

Related posts

10 Filem Hebat Dengan ‘Twist’ Yang Pecah-Otak

Kakimuvee

COMIC CON: Dari Trailer “Black Panther” Ke Pengumuman Dua Filem Baharu Avengers, Ini Perkembangan Terkini MCU Fasa 4-6

Kakimuvee

3 Sebab Mengapa “Extraordinary Attorney Woo” Menjadi Sensasi K-Drama

Zulaikha

13 Filem Hollywood Yang Sebenarnya Mengambil Inspirasi Dari Anime Popular

Kakimuvee

24 Filem Seram Korea Klasik / Moden Yang Berbaloi Untuk Ditonton Semula

Kakimuvee

13 Peranan Ikonik Samuel L. Jackson Yang Diingati Peminat

Kakimuvee

Leave a Comment