Kakimuvee – Portal Informasi Perfileman
Slot Asia Trivia

10 K-Drama Yang Kini Sudah Berusia 10 Tahun

Kami percaya, mesti terdapat pembaca artikel ini pasti sudah lama mengikuti drama-drama dari Korea Selatan. Mungkin ada yang sudah 5 tahun terjebak dengan K-Drama, dan mungkin juga ada yang lebih lama. Kami di Kakimuvee ingin kongsikan kepada anda semua, 10 drama popular Korea Selatan yang kini sudah berusia 10 tahun. Dalam senarai ini, terdapat drama yang pernah mencapai rating tertinggi, dan ada juga yang telah mencipta fenomena.

Nak tahu drama apa yang tersenarai? anda boleh saksikan senarai-senarai dibawah yang bersumberkan dari laman web Soompi.com.

1. Slave Hunters

Stesen TV: KBS
Tarikh Siaran: 6 Januari – 25 Mac 2010 (24 episod)
Lakonan: Jang Hyuk, Oh Ji Ho, Lee Da Hae, Gong Hyung Jin, Lee Jong Hyuk, Kim Ji Suk

Drama aksi sejarah Korea Selatan yang ditetapkan pada zaman Dinasti Joseon. Ia berkisarkan tentang seorang pemburu hamba (lakonan Jang Hyuk) yang cuba menjejaki seorang bekas Jeneral yang menjadi hamba dalam pelarian (Oh Ji-ho) serta mencari wanita yang dicintainya (Lee Da- hae).

2. Jewel in the Crown

Stesen TV: MBC
Tarikh Siaran: 22 Mac – 12 Oktober 2010 (60 episod)
Lakonan: Han Hyo Joo, Ji Jin Hee, Lee So Yeon, Bae Soo Bin, Oh Yeon Seo

Merupakan drama yang diadaptasikan dari sejarah. Ia berkisarkan tentang seorang petani, Dong-Yi yang kemudiannya dikenali sebagai sebagai Choi Suk-bin (Han Hyo-Joo) Choi bekerja di istana sebagai pembantu air. Raja Sok-jong kemudian memilih Choi sebagai gundiknya, dan kemudiannya akan melahirkan Yeong-jo, anak kedua Raja Sok-jong dan bakal menjadi raja Joseon seterusnya.

3. Personal Taste

Stesen TV: MBC
Tarikh Siaran: 31 Mac – 20 Mei 2010 (16 episod)
Lakonan: Son Ye Jin, Lee Min Ho, Kim Ji Suk, Wang Ji Hye, Ryu Seung Ryong, Im Seulong

Jin-ho Jeon adalah seorang pemuda yang sangat bergaya dengan penampilan yang sempurna. Jin-ho juga mempunyai beberapa kelemahan termasuk terlampau memberi fokus diri sendiri dan obsesi dengan kebersihan. Jin-ho Jeon kemudiannya bertemu Gae-in Park (Son Ye-Jin), seorang wanita yang dikecewakan cinta dan mahu mencari rakan sebilik yang terdiri daripada lelaki homoseksual. Disebabkan mahu hidup bersama wanita tersebut, Jin-ho perlu berpura-pura menjadi homoseksual.

4. Baker King, Kim Tak Goo (Bread, Love and Dreams)

Stesen TV: KBS
Tarikh Siaran: 9 Jun – 16 September 2010 (30 episod)
Lakonan: Yoon Shi Yoon, Eugene, Joo Won, Lee Young Ah

Ia menceritakan kisah seorang tukang pembuat roti muda yang menghadapi pelbagai cabaran untuk mencapai arah matlamatnya menjadi tukang pembuat roti terbaik di Korea. Kisah ini berlaku pada tahun 1970-an hingga 1990-an, bermula selepas konsepsi dan penamatnya ketika dia sampai di pertengahan 20-an

5. My Girlfriend is a Gumiho

Stesen TV: SBS
Tarikh Siaran: 11 Ogos – 30 September 2010 (16 episod)
Lakonan:  Lee Seung Gi, Shin Min Ah, No Min Woo, Hyomin, Park Soo Jin

Drama romantik komedi yang menceritakan kisah diantara Cha Dae Woong (Lee Seung Gi) dan Mi Ho (Shin Min Ah). Cha Dae Wong, seorang pelakon aksi yang semakin menyinar, secara tidak sengaja musang mistik yang memiliki sembilan ekor, yang kemudiannya menamakan sebagai Mi Ho. Kedua-duanya kemudian membantu sesama sendiri – dimana Dae Woong membantu Mi Ho menjadi manusia, manakala Mi Ho meminjamkan kepada Dae Woong kuasa mistikalnya – sehinggalah mereka berdua jatuh hati semasa sendiri.

6. Secret Investigation Record (Joseon X-Files: Secret Book)

Stesen TV: tvN
Tarikh Siaran: 20 Ogos – 29 Oktober 2010 (12 episod)
Lakonan:  Kim Ji Hoon, Im Jung Eun, Kim Kap Soo, Jo Hee Bong, Jun So Min

Dalam era sejarah alternatif Joseon, terdapat kemungkinan fenomena makhluk asing yang direkodkan oleh orang-orang dalam kerajaan. Inspektor Kim Hyung-Do (Kim Ji-Hun) menyertai kumpulan ini kerana dia berharap dapat mendedahkan kebenaran yang membawa kepada kematian mentornya. Walaupun dia cuba menjauhi pekara tahyul dan mencari penjelasan yang logik, rakan penyiasatnya Heo Yoon-Yi (Lim Jung-Eun) mendekati setiap kes dengan minda terbuka dan rahsiannya yang tersendiri.

7. Sungkyunkwan Scandal

Stesen TV: KBS
Tarikh Siaran: 30 Ogos – 2 November 2010 (20 episod)
Lakonan: Park Min Young, Park Yoochun, Yoo Ah In, Song Joong Ki, Seo Hyo Rim

Berdasarkan novel The Lives of Sungkyunkwan Confucian Scholars tulisan Jung Eun-gwol yang diterbitkan pada 2007. Drama ini ditetapkan pada zaman dinasti Joseon di mana perempuan tidak dibenarkan untuk menerima pendidikan. Bagaimanapun, untuk membantu keluarganya dan adiknya yang sakit, Kim Yoon Hee (Park Min Young) menyamar sebagai adiknya dan secara rahsia mendaftar di Sungkyunkwan, sebuah institusi pendidikan yang berprestij.

8. Playful Kiss

Stesen TV: MBC
Tarikh Siaran: 1 September – 21 Oktober 2010 (16 episod)
Lakonan: Jung So Min, Kim Hyun Joong, Lee Tae Sung, Lee Si Young

“Kiss Playful” adalah remake dari drama hit dari Taiwan dan manga Jepun berjudul “It Started With A Kiss.” Ia berkisaran tentang kisah romantik diantara Baek Seung-Jo (Kim Hyun-Joong), seorang lelaki muda yang sombong tetapi memiliki IQ yang genius, dan Oh Ha-Ni (Jung So-Min), seorang wanita muda yang kurang bernasib baik dari segi pelajaran, tetapi memiliki yang kental. Oh Ha-Ni sangat meminati Baek Seung-Jo, tetapi sering ditolak, namun dia tidak berputus asa untuk mencari jalan memikat jejaka kesukaannya itu.

9. Fugitive: Plan B

Stesen TV: KBS
Tarikh Siaran: 29 September – 8 Disember 2010 (20 episod)
Lakonan: Rain, Lee Na Young, Lee Jung Jin, Yoon Jin Seo, Daniel Henney

Semasa Perang Korea, sejumlah besar wang telah hilang. Namun, selepas 60 tahun kemudian, wang itu telah muncul semula, dan menyebakan kekacauan di seluruh dunia. Jin Yi (Lee Na Young), seorang wanita yang mempunyai motif tersembunyi, telah meminta bantuan Ji Woo (Rain), seorang penyiasat persendirian. Rancangan wanita tersebut menjadi rumit disebabkan percintaan di antara mereka yang tidak dijangka. Dalam masa yang sama, mereka berdua turut diburu lelaki misteri yang hanya dikenali sebagai Melchidec.

10. Secret Garden

Stesen TV: SBS
Tarikh Siaran: 13 November 2010 – 16 Januari 2011 (20 episod)
Lakonan:  Ha Ji Won, Hyun Bin, Yoon Sang Hyun, Kim Sa Rang, Lee Jong Suk

Drama popular yang masih segar sehinggakini. Mengisahkan tentang Kim Joo Won (Hyun Bin), seorang CEO yang sombong dan sentiasa mementingkan kesempurnaannya, dan Gil Ra Im (Ha Ji Won), seorang wanita yang miskin tetapi baik hati, dan merupakan pelakon lagak ngeri. Pertemuan mereka yang tidak disengajakan telah menimbulkan pekara-pekara sulit, sehinggalah berlaku pekara pelik dan aneh, dimana mereka telah bertukar badan.

Related posts

Rancangan Variety “Unexpected Business” Mungkin Akan Kembali Untuk Musim Kedua

Zulaikha

Rating “High Class” Jatuh Ke Tahap Terendah

Zulaikha

iQiyi Dedah Trailer Terbaru Untuk K-Siri Asli Yang Akan Datang “Jirisan”

Zulaikha

Episod Terbaru “Hometown Cha-Cha-Cha” Catat Penurunan

Zulaikha

“Yumi’s Cells,” “One The Woman,” & “The Veil” Memulakan Pertarungan Rating Penonton

Zulaikha

Finale “Hospital Playlist 2” Capai Penilaian Tertinggi Sepanjang Musim

Zulaikha

Leave a Comment